Χάλκινο αγαλμάτιο Αθηνάς

Χάλκινο αγαλμάτιο Αθηνάς
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Χάλκινο αγαλμάτιο Αθηνάς (EL)
Bronze Athena statuette (EN)

Χάλκινο αγαλμάτιο Αθηνάς. Άριστης διατήρησης. Στάση μετωπική με αναπαυόμενο το δεξιό πόδι, το οποίο προβάλλει προς τα εμπρός. Στο δεξί χέρι πιθανότατα κρατούσε δόρυ, το οποίο δεν σώζεται. Φορά αργολικό πέπλο και έχει ριγμένη την αιγίδα στην πλάτη, στον αριστερό της ώμο και στο χέρι. Οι πτυχώσεις του χιτώνος επί του ήρεμου σκέλους είναι τελείως κάθετοι, μιμούμενοι ραβδώσεις κιόνων. Στη δεξιά πλευρά προσπάθεια απόδοσης του διαγράμμτος του σώματος υπό το ένδυμα. Το δεξί χέρι ανασηκωμένο κρατούσε δόρυ, το οποίο έχει αποκρουστεί. Λόγω της κίνησης αυτής διαφοροποιούνται οι πτυχές του ενδύματος. Το αριστερό χέρι προβάλλεται προς τα εμπρός και επί της παλάμης κρατεί γλαύκα, της οποίας η κεφαλή είναι στραμμένη προς τα πλάγια και επάνω, κοιτάζοντας προς το ανασηκωμένο χέρι. Η κεφαλή παρουσιάζει ελαφρά κλίση προς τα δεξιά. Φοράει κράνος με δυσανόλογο κάπως σε μέγεθος λοφίο. Το κράνος διακοσμείται εμπρός με τρεις δίσκους, οι οποίοι κοσμούνται με εγχάρακτο σταυρό και κύκλους μεταξύ των σκελών του. Η κόμη πέφτει πλούσια επί των ώμων, με αραιά απόδοση των βοστρύχων. Στην πλάτη φέρει οπή για την ένθεση υποστηρίγματος. Το αγαλμάτιο μιμείται μάλλον λατρευτικό άγαλμα. απεικονίζει την Πελοποννησιακή Θεά Αθηνά Πολιούχο. Ο τύπος δεν είναι παραλλαγή του αθηναϊκού, αλλά αντίστοιχος προς τις Αθηνές των μετοπών του Ναού του Δία. Η παρουσία της γλαύκας είναι πολιτικός υπαινιγμός συμπάθειας προς την αθηναϊκή πολιτεία. Η θεά παρουσιάζεται κορυθαίολος [το κράνος για τη μαχιμότητα], αιγίοχος [η μεγάλη απλωμένη αιγίδα για προστασία], δορυφόρος [το δόρυ για την περιφρούρηση]. Επαρχιακού εργαστηρίου. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ilia (EN)

Αγαλμάτιο γυναικείας μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Statuette of a female figure (EN)

Χαλκός (EL)
Copper (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)

Ύψος: 10.6 εκ. (EL)


479 BC - 323 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

SV7OWO



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.