Αττική μικρογραφική κύλικα με χείλος

Αττική μικρογραφική κύλικα με χείλος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αττική μικρογραφική κύλικα με χείλος (EL)
Attic little-master lip-cup (EN)

Τλήσων (EL)
TLESON, SON OF NEARCHOS, POTTER (EN)

Αττική μικρογραφική κύλικα με χείλος. Έχουν συγκολληθεί το πόδι και τμήματα της μιας λαβής. Λίγες απολεπίσεις. Πηλός ερυθρωπός κίτρινος. Το μελανό υάλωμα, που είναι κατά τόπους θαμπό, έχει γίνει κατά την όπτηση σε ορισμένα σημεία ερυθρό. Το ιώδες χρώμα διατηρείται σχετικά καλά. Ψηλό πόδι, σώμα με καμπύλο περίγραμμα και χείλος ευθύγραμμο. Εσωτερικά φέρει υάλωμα, με εξηρημένο μετάλλιο. Η μορφή που διακοσμεί το τελευταίο πατά σε μελανή γραμμή και πλαισιώνεται από ζώνη με γλωσσωτό κόσμημα, το οποίο περιβάλλεται εσωτερικά και εξωτερικά από συστάδα τεσσάρων ομόκεντρων κύκλων. Κάθε δεύτερη γλώσσα αποδίδεται με ιώδες. Στο άνω μέρος του εσωτερικού του χείλους υπάρχει αβαφής ταινία, ενώ στην άνω απόληξη της εξωτερικής όψης του χείλους μελανή ταινία. Το σώμα καλύπτεται με υάλωμα, με αβαφείς τη ζώνη των λαβών και μια λεπτή ταινία χαμηλότερα. Στην εξωτερική όψη του στελέχους, την άνω επιφάνεια του ποδιού και τις λαβές, εκτός από το εσωτερικό τους, επίσης υπάρχει υάλωμα. Στο μετάλλιο εικονίζεται Πήγασος προς τα δεξιά, με ανασηκωμένα τα μπροστινά του σκέλη σε καλπασμό. Ιώδες χρώμα φέρει η χαίτη, εναλλάξ τα πούπουλα του φτερού και ο γλουτός του αλόγου, ο πυρήνας των ανθεμίων και εναλλάξ τα πέταλά τους. Στην μία όψη στο σώμα του αγγείου, ανάμεσα σε δύο όρθια ανθέμια, από το καθένα εκ των οποίων φύεται βλαστός προς την αντίστοιχη λαβή, αποδίδεται η ψευδο-επιγραφή "ΝΚΠΚΠΚΠΟΚΠΟΚΠΟΚΠΟΚ". Ομοίως και στην ίδια θέση υπάρχει η ψευδο-επιγραφή "ΝΚΠΟΝΟΚΝΟΝΟΚΝΟΚΝΚΝ"». (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Κύλικα αττική ταινιωτή (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Attic band-cup (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Ύψος: 13.7 εκ. (EL)


550 BC - 540 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

WLPHUS



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.