Χάλκινο αγαλμάτιο Κούρου

Χάλκινο αγαλμάτιο Κούρου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Χάλκινο αγαλμάτιο Κούρου (EL)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (EL)
Χάλκινο αγαλμάτιο Κούρου επί συμφυούς ορθογώνιας βάσης. Το αριστερό του πόδι προτάσσεται του δεξιού. Το αριστερό του χέρι κεκκαμένο από τον αγκώνα προς τα εμπρός και σφυγμένο σε πυγμή. Το δεξί χέρει καθημμένο επί του μηρού και ομοίως σφιγμένο σε πυγμή. Η κόμη μακρυά από έξι μακρυούς βοστρύχους (πλωχούς), δεμένη με διπλή ταινία στο ύψος των αυτιών, καλύπτει το πάνω μέρος της πλάτης, φθάνοντας περίπου μέχρι το μέσον των βραχιόνων. Στο μέτωπο πέφτουν δύο ομάδες βοστρύχων, δίνοντας κάθε μία στο μέτωπο τριγωνικό σχήμα. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου έντονα, η μύτη μακρυά και ελαφρώς γριπή στο άκρο, χείλη παχειά, ημιανοιγμένα, σε "αχαϊκό" μειδίαμα, οι οφθαλμοί μεγάλοι λοξοί, αμυγδαλωτοί με έντονα ανάγλυφα βλέφαρα και εξόφθαλμες κόρες. Τα φρύδια δηλώνονται με τοξοειδή εγχάρακτη γραμμή. Οι θηλές των μαστών εγχάρακτοι κύκλοι. Οι στομαχικοί μύες σε δύο ομάδες από τέσσερους η καθεμία. Διατήρηση άριστη. Αρχαϊκών χρόνων. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Messenia (EN)

Αγαλμάτιο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Statuette (EN)

Χαλκός (EL)
Copper (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (EL)

Ύψος: 11.4 εκ. (EL)


600 BC - 576 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

3GG60E



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.