Χάλκινο αγαλμάτιο ιππόκαμπου

Χάλκινο αγαλμάτιο ιππόκαμπου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Χάλκινο αγαλμάτιο ιππόκαμπου (EL)

Χάλκινο χυτό αγαλμάτιο ιππόκαμπου, επιφανειακά μόνο οξειδωμένο, ιδιώς στο μπροστινό τμήμα. Κάτω από την κοιλιά φέρει ορθογώνια τυφλή οπή (τόρμο) για την υποδοχή χάλκινου κυλινδρικού ραβδιού, αρκετά οξειδωμένου (μήκος 0,082μ), στο οποίου στηρίζεται ακρούμενο. Η βάση του συνόλου λείπει. Το μπροστινό μισό διαμορφώνεται σε ίππο καλπάζοντα. Ο τράχηλος με το κεφάλι στρέφεται προς τα δεξιά του. Το δεξί αυτί προς τα πίσω, το αριστερό στραμμένο προς τα πάνω. Η χαίτη συμπαγής, εγχάρακτη. Το πίσω μισό (από την ωμοπλάτη) μέχρι και την ουρά διαμορφώνεται από οφιοειδή ιχθύ, τετράκις ελλισσόμενο. Εκατέρωθεν της κοιλιάς φέρει από ένα πτερύγιο, άλλα δύο όμοια φέρει στη ράχη, στην κορυφή κάθε καμπύλης. Η ουρά διασχίζεται σε δύο πτερύγια, φέρει δε μπροστά από αυτά ανάγλυφο δακτύλιο. Η ράχη και τα πλευρά του οφιοειδούς πίσω μισού καλύπτεται με εγχάρακτα "λέπια", εκτός της κάτω στενής του επιφάνειας η οποία φέρει εγκάρσιες εγχάρακτες γραμμές. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Messenia (EN)

Αγαλμάτιο ζώου (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Statuette of an animal (EN)

Χαλκός (EL)
Copper (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (EL)

Μήκος: 13.6 εκ. Ύψος: 5.5 εκ. (EL)


660 BC - 480 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

29JZ67



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.