Χάλκινο αγαλμάτιο σειρήνας, τμήμα πόρπης

Χάλκινο αγαλμάτιο σειρήνας, τμήμα πόρπης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Χάλκινο αγαλμάτιο σειρήνας, τμήμα πόρπης (EL)
Copper siren statuette, buckle fragment (EN)

Χάλκινο χυτό αγαλμάτιο σειρήνας, στερεωμένο με ήλο επί της ταινιωτής ράχης της πόρπης. Άριστης διατήρησης και τέχνης, με λεία και στιλπνή πράσινη "πατίνα". Η κυρίως πόρπη, ελλιπής κατά το ήμισυ και στη σιδερένια κινητή βελόνα, σώζει μόνο το σιδερένιο αξονίσκο που είναι στερεωμένος σε δύο ημικυκλικές προεξοχές, από όπου κουνιόταν η σιδερένια βελόνα. Το σωζόμενο τμήμα της πόρπης στενεύει στο ένα άκρο, σχηματίζει καμπύλη γωνία, που φέρει στο εσωτερικό της κυκλική οπή. Η πάνω επιφάνεια της πόρπης φέρει στη σωζόμενη παρυφή σειρά κάθετων γραμμιδίων, που απολήγουν πάνω σε στιγμή, όπως και σε εγχάρακτη γραμμή στην παρυφή. Στη μια γωνία δύο εγχάρακτοι κυκλίσκοι και στιγμές. Η σειρήνα στηρίζεται στα δύο της πόδια και έχει τα πτερύγιά της ανοιγμένα. Η κάτω επιφάνεια των πτερύγων και της ουράς λεία, η πάνω φέρει επί της ράχης και της ουράς εγχάρακτα επιμήκη φτερά. Το μπροστινό τμήμα των πτερύγων φέρει εγχάρακτους κυκλίσκους. Το πρόσωπο προτεταμένο, δαιμονικό, τα χαρακτηριστικά έντονα. Η κόμη μακρυά, πέφτει εκατέρωθεν της ράχης επί των ώμων σε δύο ομάδες από τρεις βοστρύχους η καθεμία. Επί της κεφαλής φέρει πόλο κυλινδρικό κοσμούμενο εξωτερικά με ανάγλυφα γλωσσάρια. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Messenia (EN)

Πόρπη (EL)
Αγαλμάτιο μυθολογικού όντος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Fibula (EN)
Statuette of a mythological creature (EN)

Χαλκός (EL)
Copper (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (EL)

Πλάτος: 5.1 εκ. Μήκος: 5.8 εκ. Ύψος: 5.9 εκ. (EL)


660 BC - 480 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

VGT33J



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.