Χάλκινος χαρώνειος οβολός

Χάλκινος χαρώνειος οβολός
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Χάλκινος χαρώνειος οβολός (EL)
Bronze Charon obelos (EN)

Χάλκινος χαρώνειος οβολός. Κατάσταση διατήρησης μέτρια (ακέραιο, οξειδωμένο). Εμπροσθότυπος: Εικονιστική κεφαλή (πορτραίτο) του αυτοκράτορος Κλαυδίου. Πιο συγκεκριμένα σε πρόστυπο ανάγλυφο αποδίδεται προτομή του Κλαυδίου ατενίζοντας προς τα αριστερά. Περιμετρικά της προτομής διακρίνεται η εξής επιγραφή: TI CLAVDIVS AVG PMTR PIMP. Οπισθότυπος: Διακρίνεται όρθια γυναικεία μορφή. Φοράει λεπτό ιμάτιο που επιτρέπει τη διάκριση των μελών του σώματος κάτω από αυτό. Στηρίζον σκέλος είναι το δεξί και άνετο το αριστερό. Τα χέρια είναι υψωμένα στο ύψος των ώμων. Εκατέρωθεν της μορφής αναγνωρίζονται τα γράμματα S και C (Senatus Consulto), ενώ περιμετρικά αναγράφεται CONSTANT (IAE) AVGUS(TI). Η γυναικεία μορφή αποδίδει πιθανόν τη μητέρα του Κλαυδίου, Antonia, ως προσωποποίηση της Constania (σταθερότητας). Εναλλακτική απόδοσή της είναι αυτή της Libertas (ελευθερία). Στυλιστικά η Κλαυδιανή περίοδος χαρακτηρίζεται από πλούσια και επιτηδευμένη απόδοση των χαρακτηριστικών των μορφών, σε αντίθεση με τον συγκρατημένο κλασσικισμό της πρότερης περιόδου του Αυγούστου. Το νόμισμα βρέθηκε τοποθετημένο στην κάτω γνάθο του νεκρού. Πρόκειται για νόμισμα που τοποθετούσαν στο στόμα του νεκρού για τα ναύλα που θα πλήρωνε στον Χάροντα για το ταξίδι του στον Άδη. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ilia (EN)

Νόμισμα (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Currency (EN)

Χαλκός (EL)
Copper (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)

Διάμετρος: 2.8 εκ. (EL)


200 BC - 101 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

U93Z87



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.