Πήλινη σταμνοειδής πυξίδα με κάλυμμα

Πήλινη σταμνοειδής πυξίδα με κάλυμμα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινη σταμνοειδής πυξίδα με κάλυμμα (EL)
Clay lidded stamnoid pyxis (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)
Πήλινη σταμνοειδής πυξίδα με κάλυμμα. Διατηρείται ολόκληρη, κατόπιν συγκόλλησης και συμπλήρωσης. Σχήμα πιεσμένο στο πάνω μέρος. Σώμα σφαιρικό. Σχηματίζεται κυρτός ώμος, από όπου φύονται αντιθετικά παράλληλες δύο κοντές, όρθιες, κυλινδρικές λαβές. Στο κέντρο, χείλος κοντό με κάθετα τοιχώματα. Στο κάτω μέρος το σχήμα γίνεται κωνικότερο. Δισκοειδής βάση με εσωτερική κοιλότητα. Κιτρινωπό, στιλπνό επίχρισμα. Φέρει γραμμική διακόσμηση. Οριζόντιες λεπτές ταινίες περιτρέχουν το σώμα, ενώ στους ώμους κάθετες κυματιστές γραμμές εναλλάσσονται με στιγμωτό ρόδακα. Ολόβαφα το χείλος και οι λαβές. Βαφή εξίτηλη. Το τροχήλατο πώμα της πυξίδας (Π3701), επίσης συγκολλημένο και συμπληρωμένο, αποτελείται από όρθια τοιχώματα, ελαφρά κυρτό ώμο και κομβίο στο στο κέντρο, εν είδει ανεστραμμένου κώνου. Η εξωτερική του επιφάνεια διακοσμείται γραπτώς με ομόκεντρες ταινίες. Το αγγείο χρησίμευε πιθανότατα για αποθήκευση υγρών, αλλά και ως κτέρισμα. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ilia (EN)

Πώμα πυξίδας (EL)
Πυξίδα σταμνοειδής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Stamnoid pyxis (EN)
Pyxis lid (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)

Διάμετρος: 9.3 εκ. Ύψος: 8.4 εκ. (EL)


300 BC - 101 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

PJY4IK



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.