Πήλινη υδρία
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινη υδρία (EL)
Clay hydria (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)
Πήλινη υδρία. Ακέραιη. Φέρει ελαφρές αποκρούσεις μόνο σε ένα σημείο του χείλους και του λαιμού. Βάση δακτυλιόσχημη. Σώμα σφαιρικό, ελαφρά πιεσμένο στους ώμους. Λαιμός ψηλός, κυλινδρικός με χείλος που νεύει έντονα προς τα έξω. Τρεις λαβές: η μια κατακόρυφη, κάτω από το χείλος μέχρι τους ώμους και δύο οριζόντιες, ταινιωτές στο ύψος των ώμων. Το αγγείο διακοσμείται με φύλλα κισσού και δάφνης στον λαιμό. Ερυθρές ταινίες περιτρέχουν τη βάση σε μικρή απόσταση πάνω από αυτήν. Μεγάλη καστανέρυθρη ταινία περιγράφεται στη μέγιστη διάμετρο του σώματος και μία στενότερη πάνω από τις οριζόντιες λαβές. Μεταξύ των δύο τελευταίων, μεσολαβεί ταινία με κλαδί κισσού και στιγμωτούς ρόδακες όπου έχει προστεθεί επίθετο λευκό χρώμα. Στη βάση των ώμων ολόβαφες στιγμές εναλλάξ καστανές και λευκές. Ολόβαφες οι οριζόντιες λαβές. . Το χείλος βάφεται με ερυθρό χρώμα εξωτερικά και εσωτερικά. Το αγγείο χρησίμευε για τη μεταφορά νερού, αλλά αποτελούσε και συνηθισμένο ταφικό κτέρισμα. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ilia (EN)

Υδρία (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Hydria (EN)

Πηλός ερυθρός ανοικτός/ρόδινος (EL)
Light red clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)

Ύψος: 40.0 εκ. (EL)


300 BC - 201 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

O6RDIE



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.