Πήλινο ειδώλιο ιματιοφόρου άνδρα με μεγάλο δύσμορφο κεφάλι

Πήλινο ειδώλιο ιματιοφόρου άνδρα με μεγάλο δύσμορφο κεφάλι
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινο ειδώλιο ιματιοφόρου άνδρα με μεγάλο δύσμορφο κεφάλι (EL)
Terracotta figurine of a mantled male figure with an ungly head (EN)

Πήλινο ειδώλιο ιματιοφόρου άνδρα με μεγάλο δύσμορφο κεφάλι. Συμπληρωμένα με γύψο το αριστερό τμήμα του κεφαλιού, το δεξί χέρι με το αντίστοιχο τμήμα του στήθους και το μεγαλύτερο μέρος του αριστερού χεριού. Πηλός πορτοκαλής ανοιχτός. Κοίλο, ανοιχτό από κάτω. Η μπροστινή όψη κατασκευασμένη σε μήτρα, η πίσω χειροποίητη. Όμοιο με το ειδώλιο ΜΘ 8192 και πιθανότατα από την ίδια μήτρα. Η μορφή στέκεται πάνω σε ορθογώνια βάση και προβάλλει ελαφρά το αριστερό σκέλος. Καλύπτεται ολόκληρη με ένα μακρύ ιμάτιο, κάτω από το οποίο διαγράφονται τα χέρια της. Το δεξί είναι λυγισμένο στον αγκώνα και ακουμπά πάνω ότο στήθος, ενώ το αριστερό είναι κατεβασμένο και έρχεται ελαφρά προς τα εμπρός. Ο λαιμός είναι πολύ κοντός, σχεδόν ανύπαρκτος. Στο κεφάλι, που είναι πολύ μεγάλο αναλογικά με το σώμα, φορά πίλο που κατεβαίνει χαμηλά στο μέτωπο, ενώ στην κορυφή απολήγει σε ένα εξόγκωμα. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι ιδιαίτερα παραμορφωμένα: στρογγυλά μάτια, παχιά φρύδια που σχηματίζονται από δύο εμπίεστα τόξα το καθένα, αυτιά μεγάλα και δύσμορφα. Η μύτη είναι σιμή, τα ζυγωματικά εξογκωμένα και τα χείλη παχιά. Από το ανοιχτό στόμα προεξέχει έντονα η επάνω οδοντοστοιχία. Με τα χαρακτηριστικά αυτά φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί το γελοίο ή το τερατώδες. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Ειδώλιο ανδρικής μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Male figurine (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Ύψος: 24.0 εκ. (EL)


460 BC - 450 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

ELP72L



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.