Αττικός ερυθρόμορφος σκύφος τύπου Α

Αττικός ερυθρόμορφος σκύφος τύπου Α
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αττικός ερυθρόμορφος σκύφος τύπου Α (EL)
Attic red-figure type A skyphos (EN)

Ζωγράφος του Αισχίνου (EL)
AISCHINES P (EN)

Αττικός ερυθρόμορφος σκύφος τύπου Α. Συγκολλημένος από πολλά θραύσματα. Λείπουν τμήματα από το χείλος, το άνω μέρος του σώματος (με τμήμα της μορφής της δεύτερης όψης) και τη μια λαβή, που έχουν συμπληρωθεί με γύψο. Μετά τις εργασίες συμπλήρωσης εντοπίστηκαν δύο μικρά τμήματα από το σώμα και ένα από τη λαβή. Πηλός ερυθρωπός κίτρινος. Το μελανό υάλωμα είναι σε λίγα σημεία αραιό και στο κάτω μέρος του εσωτερικού του σώματος έχει γίνει κατά την όπτηση σκούρο καστανό. Στις αβαφείς επιφάνειες υπάρχουν ίχνη μίλτου. Εσωτερικά καλύπτεται με υάλωμα. Οι μορφές πατούν σε εξηρημένη ταινία που περιτρέχει το αγγείο. Η εξωτερική και η εσωτερική «κάθετη» επιφάνεια της βάσης καλύπτονται με υάλωμα. Το κέντρο της εσωτερικής «οριζόντιας» όψης της βάσης δηλώνεται με στιγμή, που περιβάλλεται από τρεις ομόκεντρους κύκλους. Η εξωτερική όψη των λαβών καλύπτεται με υάλωμα. Στην μία όψη στο σώμα του αγγείου εικονίζεται ανδρική ιματιοφόρος μορφή (σώζεται από το στέρνο και κάτω), που στέκεται δίπλα σε χαμηλή ορθογώνια πεσσόμορφη κατασκευή, η οποία εικονίζεται στην αριστερή πλευρά της παράστασης. Το άνω μέρος του κορμού και το αριστερό πόδι της μορφής αποδίδονται μετωπικά, το κάτω μέρος του κορμού της σε όψη τριών τετάρτων και το δεξί πόδι της σε κατατομή προς αριστερά. Πάνω από τις ανοιγμένες παλάμες της αποδίδεται από μια σφαίρα, ενώ μια τρίτη σφαίρα εικονίζεται πάνω από την κατασκευή. Στην άλλη όψη του σώματος εικονίζεται γυναικεία μορφή καθισμένη σε βράχο προς τα δεξιά. Η μορφή, που εικονίζεται με χαμηλωμένο βλέμμα, φορά χιτώνα και είναι τυλιγμένη σε μακρύ ιμάτιο που καλύπτει και το πίσω μέρος της κεφαλής της, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μία ευυπόληπτη Αθηναία. Πάνω στο βράχο αποδίδονται σχηματοποιημένα κλαδιά. Στο βάθος, πίσω από τη μορφή, αναρτημένη ταινία. Ίχνη προσχεδίου και στις δύο όψεις. Ανάγλυφη γραμμή υπάρχει στις ανατομικές λεπτομέρειες και σε ορισμένες πτυχώσεις των ενδυμάτων των μορφών, καθώς και στα κλαδιά του βράχου στην άλλη όψη του αγγείου. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Σκύφος αττικός (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Attic Type A skyphos (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Ύψος: 13.6 εκ. (EL)


450 BC - 440 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

WO2NWN



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.