Αργυρή μεσόμφαλη φιάλη

Αργυρή μεσόμφαλη φιάλη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αργυρή μεσόμφαλη φιάλη (EL)
Silver omphalos phiale (EN)

Αργυρή μεσόμφαλη φιάλη. Λείπει ένα μεγάλο μέρος από το σώμα, το οποίο συμπληρώθηκε. Διαβρωμένη. Κατασκευάστηκε με σφυρηλάτηση ελάσματος αργύρου ενώ όλα τα κοσμήματα είναι σφυρηλατημένα από μέσα προς τα έξω, κοίλα δηλαδή εσωτερικά και κυρτά εξωτερικά, εκτός από τα έξεργα περιγράμματα του σχεδίου που χαράχτηκαν και πιέστηκαν από έξω. Σώμα ρηχό και πλατύ, με ομφαλό στο κέντρο, και λεπτό κάθετο χείλος. Ο ομφαλός φέρει επιχρύσωση, όπως και ο δακτυλιος που τον περιβάλλει. Ο δακτύλιος αυτός έχει γλωσσοειδείς προβολές προς το διακοσμημένο μέρος του αγγείου (διατηρούνται έξι από τις δώδεκα), με ένα ωοειδές έξαρμα που αποδίδει βαλανίδι πάνω σε κάθε γλωσσίδιο. Το προς τον ομφαλό τμήμα των βαλανιδιών παρουσιάζει διασταυρούμενες λεπτότατες εγχαράξεις, ενώ το προς τα μεγάλα φύλλα της περιφέρειας μέρος τους είναι αδιακόσμητο. Ολόκληρη η περιφέρεια της φιάλης, έως 1,5 εκ. πιο κάτω από το χείλος, είναι διακοσμημένη με μια στεφάνη από άνθη λωτού, τα οποία αποτελούνται από τέσσερα γλωσσωτά πέταλα ανάμεσα σε δύο οξυκόρυφα σέπαλα και εναλλάσσονται με ένα μεγάλο οξυκόρυφο φυλλόσχημο κόσμημα, που έχει προς τον ομφαλό το γλωσσωτό άκρο του και στο μέσο του μια ανάγλυφη εσωτερικά κεντρική νεύρωση. Στο κάτω μέρος κάθε λωτού, μεταξύ των γλωσσωτών άκρων των φυλλόσχημων κοσμημάτων, είναι σφηνωμένο ένα αντιθετικό, μικρό πεντάφυλλο ανθέμιο. Ανάμεσα στα ανθέμια αυτά εισχωρούν τα γλωσσίδια με τα βαλανίδια του επίχρυσου δακτυλίου που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Η εξωτερική επιφάνεια της φιάλης είναι ακόσμητη. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Φιάλη ομφαλωτή (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Omphalos phiale (EN)

Χρυσός (EL)
Άργυρος (EL)
Silver (EN)
Gold (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Διάμετρος: 17.3 εκ. Ύψος: 4.0 εκ. (EL)


510 BC - 500 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

YRVA9H



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.