Σιδερένιο ξίφος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σιδερένιο ξίφος (EL)
Iron sword (EN)

Σιδερένιο ξίφος. Οξειδωμένο, πολύ κατεστραμμένο με φθορές σε όλα τα σημεία και ιδίως στη λαβή, επίσης στο πάνω και στο κάτω μέρος της λεπίδας. Λείπουν σημαντικά τμήματα από τις κόψεις της τελευταίας και από τα σιδερένια ελάσματα της λαβής. Συγκολλημένο σε πολλά σημεία. Στη μιά όψη της λαβής διατηρούνται λείψανα από την ξύλινη επένδυσή της, που τη συγκρατούσαν πρόσθετα τρία ταινιωτά ελάσματα. Από αυτά σώζεται μικρό τμήμα από το κατά μήκος της λαβής και τμήματα από τα δύο εγκάρσια, από τα οποία το ένα βρίσκεται στο μέσο της, ενώ το άλλο στο κάτω μέρος της επένδυσης και καλύπτει συγχρόνως πλήρως και το φυλακτήρα του ξίφους. Από τη φθορά και την οξείδωση δεν είναι σαφής η μορφή της λαβής στο πάνω μέρος της. Το κορύφωμά της αποτελείται από δύο επάλληλους σιδερένιους δακτυλίους που περιέκλειαν, όπως φαίνεται από τα σωζόμενα λείψανα, έναν ξύλινο κυλινδρικό πυρήνα, που έφερε στο πάνω μέρος του ένα πρόσθετο οστέινο δισκίο με εγχάρακτο ρόδακα. Το δισκίο και τον κύλινδρο διαπερνούσε κατακόρυφα ένα καρφί. Τον επάνω δακτύλιο με το δισκίο περιέβαλλαν δύο χρυσά ελάσματα με δύο τριγωνικές απολήξεις το καθένα, από τα όποια το ένα σώζεται στη θέση του, ενώ το δεύτερο (ΜΘ 8015), είχε αποκολληθεί και βρέθηκε μετακινημένο σε αρκετή απόσταση, κάτω από τους σπονδύλους του λαιμού. Αυτό πού βρίσκεται στη θέση του παρουσιάζεται σήμερα τεντωμένο, «σιδερωμένο» από τον συντηρητή, αρχικά όμως ήταν λυγισμένο πάνω από το δισκίο, με τις δύο κορυφές των τριγώνων τη μιά σε επαφή με την άλλη. Πάνω στη λεπίδα διατηρήθηκαν σε σημαντική έκταση λείψανα από τον ξύλινο κολεό του ξίφους. Από το σιδερένιο περιστόμιό σώθηκε το έλασμα της κύριας όψης στη ρίζα της λεπίδας. Ο μύκης του κολεού σχηματίζεται από ένα τραπεζιόσχημο σιδερένιο πλαίσιο, το οποίο συγκρατούσε και τα δύο ομοιόσχημα οστέινα πλακίδια που διακοσμούσαν τις δύο όψεις του, προσηλωμένα με λεπτά καρφάκια. Στο πλακίδιο της κύριας όψης διατηρούνται καλά οι φυλλόσχημες κοιλότητες για έναν εξάφυλλο ρόδακα, του όποιου τα φύλλα ήταν ένθετα, στερεωμένα με ένα καρφάκι, όπως δείχνει η μικρή τρύπα σε κάθε κοιλότητα του οστού. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Ξίφος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Sword (EN)

Ξύλο (EL)
Χρυσός (EL)
Σίδηρος (EL)
Ελεφαντόδοντο (EL)
Gold (EN)
Wood (EN)
Iron (EN)
 Ivory (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Μήκος: 62.0 εκ. (EL)


530 BC - 520 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

OBED8I



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.