Κρατήρας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Κρατήρας (EL)
Krater (EN)

Μελανόμορφος κιονωτός κρατήρας. Συγκολλημένος σε πολλά σημεία. Ελλείψεις στις λαβές και σε τμήμα του σώματος. Αρκετές αποκρούσεις ιδίως στα σημεία συγκόλλησης. Πηλός καστανός ανοιχτός (IOYR, 7/4). Βάση κωνική, σώμα βαθύ, ημισφαιρικό, λαιμός βραχύς, κυλινδρικός, ευρύ στόμιο, χείλος δισκόμορφο. Δύο λαβές σε μορφή ορθογώνιων πλακιδίων είναι σύμφυτες με το χείλος και στηρίζονται πάνω σε δύο κατακόρυφες κυλινδρικές λαβές. Τα πλευρικά τοιχώματα της έδρασης καλύπτονται από μελανό γάνωμα απολεπισμένο. Σώζονται ίχνη δακτυλίων από επίθετο ιώδες χρώμα. Στο κατώτερο τμήμα του σώματος μεγάλες οξυκόρυφες ακτίνες σε εδαφόχρωμο βάθος. Πάνω από τις ακτίνες, ένα τμήμα του σώματος καλύπτεται από μελανό γάνωμα. Πάνω σε αυτό τρις ομάδες δακτυλίων εναλλασσόμενων από ιώδες και λευκό επίθετο χρώμα. Το υπόλοιπο σώμα φέρει δύο διακοσμητικές ζώνες. Η κατώτερη ζώνη κοσμείται από πάνθηρες και αιγάγρους διαδοχικά ή αντικριστά τοποθετημένους. Στην ανώτερη ζώνη στη μία πλευρά απεικονίζονται τέσσερις ιππείς σε διαδοχική παράταξη, οι οποίοι κρατούν ακόντιο. Ο καθένας ακολουθείται από ένα φτερωτό πτηνό. Στην άλλη πλευρά απεικονίζονται δύο ζεύγη αντικριστών πολεμιστών με πολεμική εξάρτυση (περικεφαλαία, ασπίδα, ακόντιο, περικνημίδες). Οι πολεμιστές πλαισιώνονται από δύο σφίγγες. Ένας γρύπας έχει τεθεί στο διάστημα κάτω από τις λαβές, όπως επίσης και στην επιφάνεια των ορθογώνιων πλακιδίων. Οι γρύπες στη ζώνη του σώματος πλαισιώνονται από έναν και τρεις κύκνους αντίστοιχα. Στην άνω ζώνη έχουν τεθεί ρόδακες ως παραπληρωματικά κοσμήματα. Οι λεπτομέρειες στις μορφές έχουν αποδοθεί είτε με εγχαράξεις είτε με επίθετο ιώδες χρώμα. Πάνω στο χείλος παράλληλα κυματοειδή γραμμίδια. Το εσωτερικό του αγγείου καλύπτεται από καστανόχρωμο γάνωμα. Στο εσωτερικό του χείλους διακρίνονται δύο δακτύλιοι από επίθετο ιώδες χρώμα. Καλή διατήρηση της διακόσμησης. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Corinth (EN)

Κρατήρας (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Krater (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (EL)

Διάμετρος: 47.5 εκ. Ύψος: 39.8 εκ. (EL)


600 BC - 550 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

BJDTUJ



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.