Λίθινος κρουστήρας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Λίθινος κρουστήρας (EL)
Stone hammer (EN)

"Κρουστήρας" , σχεδόν κωνικού σχήματος, κυκλικής έως ελλειψοειδούς διατομής. Το ενεργό άκρο του εργαλείου αποτελεί το πλατύ τμήμα - η "βάση" του, η οποία είναι έντονα λειασμένη από τη χρήση, ενώ ως λαβή λειτούργησε το κωνικό τμήμα. Από το τμήμα κοντά στη "βάση" λείπει ένα μεγάλο κομμάτι, το οποίο απολεπίστηκε κατά την κατασκευή του εργαλείου ή κατά τη διάρκεια της χρήσης του, καθώς όλη η επιφάνεια στο απολεπισμένο τμήμα είναι ελαφρώς λειασμένη, με έντονη λείανση στη μετάβαση προς την προσκείμενη κάθετη επιφάνεια, κατά μήκος της οποίας έχει διαμορφωθεί επιμήκης πλατειά και αβαθής ταινία. Στην άλλη "πλευρά" της κάθετης επιφάνειας του εργαλείου υπάρχουν τέσσερεις αβαθείς κοιλότητες που προέκυψαν από απόσχιση μικρών κομματιών κατά την επεξεργασία του εργαλείου. Όμοια επιφάνεια υπάρχει και στην καμπύλη "κορυφή" του εργαλείου. Όλη η υπόλοιπη επιφάνεια του εργαλείου φέρει ίχνη επεξεργασίας με "βελόνι". (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Kozani (EN)

Κρουστήρας (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Hammer (EN)

Γάββρος (EL)
Gabbro (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)

Πλάτος: 8.25 εκ. Μήκος: 12.6 εκ. (EL)


4700 BC - 3100 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

XC5VN2



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.