Αμφορέας με έκτυπα εμβλήματα

Αμφορέας με έκτυπα εμβλήματα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αμφορέας με έκτυπα εμβλήματα (EL)
Amphora with relief emblems (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)
Αμφορέας με έκτυπα εμβλήματα. Σώζεται το ήμισυ περίπου του σώματος μέχρι και το χείλος. Στο κάτω άκρο, στο τμήμα που λείπει. εντοπίζονται ίχνη συγκόλλησης. Το σώμα είναι κωνικό- κυλινδρικό με έντονα κυρτό ώμο. Ο λαιμός ψηλός, ευρύς, κυλινδρικός απολήγει σε κωνικό, ευρύ χείλος με οριζόντιο, πλατύ και κυρτό περιχείλωμα. Οι δύο κάθετες, στρεπτές λαβές ξεκινούν από το πάνω τμήμα του λαιμού μέχρι τον ώμο. Το αγγείο είναι ολόβαφο με μαύρη, ελάχιστα στιλπνή και κατά τόπους εξίτηλη βαφή, ενώ σε αρκετά σημεία εντοπίζεται και ερυθρή. Στο σωζόμενο τμήμα του σώματος η διακόσμηση διευθετείται από κάτω προς τα πάνω στις εξής ζώνες: α) πλατιά ζώνη με κάθετες, επάλληλες ή λοξές ραβδώσεις με χρήση μήτρας, πάνω από αυτήν, β) ζώνη με εγχάρακτες διπλές ή τριπλές κυματιστές γραμμές, γ) ζώνη με κάθετες, επάλληλες, πλαστικές ραβδώσεις που διακόπτονται από τέσσερα στρογγυλά, πλαστικά, ένθετα πλαίσια. Σε κάθε ένα υπάρχει σχηματοποιημένη ανθρώπινη μορφή, στραμμένη προς τα δεξιά και κρατά δυσδιάκριτο αντικείμενο. Ο ώμος παραμένει ακόσμητος. Στην ένωσή του με το λαιμό σχηματίζεται ευρύς πλαστικός δακτύλιος. Στο κάτω μέρος του λαιμού υπάρχει οριζόντια αυλάκωση, ενώ φέρει επίσης εγχάρακτες, αμελείς, κυματοειδείς γραμμές που καταλήγουν σε έλικα. Στην ένωση του λαιμού με το χείλος υπάρχουν σε κάθε όψη δύο πλαστικοί δακτύλιοι, που σχηματίζουν στενή ταινία ανάμεσά τους. Στις ρίζες των λαβών, στον ώμο υπάρχει πλαστικό προσωπείο. Πρόκειται για Σάτυρο με κοντά, σχηματοποιημένα μαλλιά, που πλαισιώνουν το ωοειδές πρόσωπο. Τα φρύδια είναι σμιχτά, η μύτη πεπλατυσμένη, τα χείλη στενά και το πηγούνι αποστρογγυλεμένο. Κάτω από το προσωπείο υπάρχει οριζόντιο εγχάρακτο Χ σε ορθογώνιο πλαίσιο. Στο τμήμα του αγγείου υπάρχουν ίχνη από συμπαγές, καστανό ίζημα (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Chania (EN)

Αμφορέας με λαιμό και στρεπτές λαβές (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Neck amphora with twisted handles (EN)

Πηλός ερυθρός ανοικτός/ρόδινος (EL)
Light red clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Διάμετρος: 16.0 εκ. Ύψος: 33.5 εκ. (EL)


300 BC - 201 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

M235HX



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.