Σιδερένιο ομοίωμα τετράτροχης άμαξας

Σιδερένιο ομοίωμα τετράτροχης άμαξας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σιδερένιο ομοίωμα τετράτροχης άμαξας (EL)
Iron model of a four-wheeled carriage (EN)

Σιδερένιο ομοίωμα τετράτροχης άμαξας. Λείπει μικρό τμήμα από τον μεγαλύτερο τροχό. Συγκολλημένο και συμπληρωμένο σε αρκετά σημεία. Οξειδωμένο. Οι δύο άξονες στα άκρα τους έχουν τη μορφή χοντρού καρφιού με αιχμηρό πέρας που διαπερνά το κέντρο των τροχών και εκτείνεται πιο έξω από αυτούς. Το μεγαλύτερο μεσαίο τμήμα τους είναι σφυρηλατημένο και έχει τη μορφή ταινιωτού ελάσματος, πάνω στο οποίο είναι προσηλωμένες οι τέσσερις γωνίες του καταστρώματος του οχήματος. Από έλασμα είναι κατασκευασμένοι και οι τετράκνημοι τροχοί, από τους οποίους κανένας δεν είναι ίσου μεγέθους με τους άλλους. Οι κνήμες του μεγαλύτερου, πίσω δεξιά, διασταυρώνονται σε σχήμα Χ, ενώ των άλλων σε σχήμα σταυρού. Το κατάστρωμα του αμαξώματος αποδίδεται με ένα ορθογώνιο μακρόστενο σιδερένιο έλασμα. Με τα ίδια καρφιά με τα οποία το έλασμα αυτό προσηλώθηκε στους δύο άξονες, είναι προσηλωμένες και οι λυγισμένες προς τα μέσα άκρες δύο ταινιωτών ελασμάτων που υψώνονται σε σχήμα όρθιου Π πάνω στις άκρες των δύο στενών πλευρών του καταστρώματος. Στο κάτω μέρος τους, λίγο πιο πάνω από το κατάστρωμα, είναι προσκολλημένο σε αυτά ένα άλλο ταινιωτό έλασμα που περιτρέχει τις τέσσερις πλευρές του αμαξιού. Σχηματίζεται με τον τρόπο αυτό ένα υποτυπώδες θωράκιο, που κλείνει το αμάξι από όλες τις πλευρές. Κατά μήκος κάθε μακριάς πλευράς του οχήματος, προσηλωμένο στις δύο αντίστοιχες επάνω γωνίες των πιόσχημων ελασμάτων, εκτείνεται από ένα ηλόμορφο στέλεχος με αιχμηρά άκρα. Δίνεται η εντύπωση ότι σχηματίζεται έτσι ο σκελετός για ένα είδος στέγης του αμαξιού. Ο ρυμός είναι ηλόμορφος και συνδέεται με το αμάξι μέσω ενός διχαλωτού ταινιωτού ελάσματος, του οποίου τα δύο άκρα βρίσκονται προσηλωμένα ανάμεσα στο μπροστινό άξονα και το κατάστρωμα. Λίγο πριν από το ακρορρύμιο παρουσιάζει μία οριζόντια διαπλάτυνση, στο πάνω μέρος της όποιας διατηρήθηκαν ελάχιστα ίχνη ξύλου που σχετίζονται μάλλον με το ζυγό, ενώ στην κάτω επιφάνειά της είναι προσκολλημένο ένα λοξό ηλόμορφο στέλεχος, στραβωμένο από την οξείδωση. Το τελευταίο αποδίδει μάλλον το ξύλο στήριξης του ρυμού. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Ομοίωμα αντικειμένου (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Model of an object (EN)

Σίδηρος (EL)
Iron (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Ύψος: 9.5 εκ. (EL)


510 BC - 500 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

EMBEH9



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.