Μαρμάρινη βάση περιρραντηρίου

Μαρμάρινη βάση περιρραντηρίου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μαρμάρινη βάση περιρραντηρίου (EL)
Marble base of perirrhanterion (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)
Μαρμάρινη βάση περιρραντηρίου. Πρόκειται για ραβδωτό κιονίσκο. Διατηρείται σχεδόν ακέραιος, με αποκρούσεις στο πάνω μέρος της βάσης για τη λεκάνη του περιρραντηρίου. Κατασκευή από μάρμαρο υπόλευκο, πωρώδες. Επιφάνεια λίγο φθαρμένη. Στην όψη ανάγλυφη γυναικεία μορφή, δαιδαλικού τύπου, φθαρμένη κυρίως στην κεφαλή και στο πάνω μέρος του σώματος. Το ένδυμα στο κάτω μέρος του σώματος αποδίδεται χωρίς πτυχώσεις, ενώ η μορφή του σώματος είναι κυλινδρική στο κάτω μέρος και δεν διακρίνονται τα άκρα της. Εκατέρωθεν των ποδιών της γυναικείας μορφής υπάρχει από ένα λιοντάρι ξαπλωμένο στα τέσσερα πόδια του. Το κεφάλι του ενός λέοντα είναι σχεδόν σφαιρικό και καλά διατηρημένο, ενώ το άλλο είναι αρκετά φθαρμένο. Έντονα δηλώνεται και η ραχοκοκκαλιά των λεόντων. Η βάση του κιονίσκου χαμηλή, τραπεζοειδής. Ορθογώνιος τόρμος στο άνω μέρος του κιονίσκου για την ένθεση της λεκάνης. Το αντικείμενο αυτό χρησίμευε για το πλύσιμο των χεριών και τοποθετούνταν συνήθως σε δημόσιους χώρους, όπως αγορές, γυμνάσια, λουτρά αλλά και σε ιερά, δεδομένου ότι συχνά είχε και λατρευτική - τελετουργική χρήση. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ilia (EN)

Βάση περιρραντηρίου (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Base of perirrhanterion (EN)

Μάρμαρο υπόλευκο (EL)
Whitish marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)

Διάμετρος: 24.0 εκ. Ύψος: 62.0 εκ. (EL)


700 BC - 480 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

XVVIQT



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.