Αγνύθα πυραμιδοειδής

Αγνύθα πυραμιδοειδής
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αγνύθα πυραμιδοειδής (EL)
Pyramidal loom weight (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)
Υφαντικό βάρος, αγνύθα πυραμιδοειδής, με σχεδόν ορθογώνια βάση και τετράγωνη κορυφή και με διατομή ορθογώνια στο τμήμα προς τη βάση και τετράγωνη από το μέσο του ύψους και προς την κορυφή. Ακμές και γωνίες αποστρογγυλεμένες. Η μία γωνία της βάσης είναι λοξά κομμένη, μορφή που της δόθηκε κατά την κατασκευή. Φέρει οριζόντια οπή ανάρτησης κοντά στην κορυφή, η οποία έγινε στον ωμό πηλό. Και στις δύο επιφάνειες σχηματίζεται ρηχή στενή και επιμήκης κοιλότητα από την οπή και προς τα πάνω, που πιθανόν σχετίζεται με την ανάρτηση. Η μία μεγάλη πλευρά, και οι προσκείμενες ακμές προς τις κάθετες πλευρές, την πάνω επιφάνεια και τη βάση, είναι ελαφρώς διαβρωμένες και μαυρισμένες από επαφή με φωτιά και παραμονή σε στρώμα καύσης. Η υπόλοιπη επιφάνεια είναι καστανόγκριζη ανοιχτή έως ανοιχτή πορτοκαλόχρωμη, καλά λειασμένη. Πηλός καστανόγκριζος έως μαύρος και ανοιχτός καστανός, με πολλές σχιστολιθικές προσμείξεις και μίκα (munsell: καστανόγκριζο: 10YR 4/4, dark yellowish brown, πορτοκαλόχρωμο: 10YR 5/6, yellowish brown). (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Kozani (EN)

Βάρος υφαντικό πυραμιδοειδές (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Pyramidal loom weight (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)

Πλάτος: 4.8 εκ. Μήκος: 5.7 εκ. Ύψος: 8.7 εκ. (EL)


3300 BC - 2000 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

N7MPU6



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.