Αγνύθα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αγνύθα (EL)
Loom weight (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)
Υφαντικό βάρος, αγνύθα, σχεδόν ορθογώνιου σχήματος και όμοιας διατομής, με ορθογώνια βάση και κυρτή κατά μήκος κορυφή, με αποστρογγυλεμένες ακμές και γωνίες. Φέρει οριζόντια οπή ανάρτησης στο πάνω τμήμα, αρκετά πιο κάτω από την κορυφή, κατά μήκος των μακρών πλευρών, η οποία έγινε στον ωμό πηλό. Η πάνω επιφάνεια κατά τα 2/3, η μία μεγάλη πλευρά, οι προσκείμενες στενές κατά το 1/3 και η ακμή προς τη βάση, είναι αδρές - διαβρωμένες και μαυρισμένες από επαφή με φωτιά και ίσως παραμονή σε στρώμα καύσης. Η υπόλοιπη επιφάνεια είναι καστανόγκριζη ανοιχτή έως ανοιχτή πορτοκαλόχρωμη, καλά λειασμένη. Έντονα διαβρωμένη είναι και δεύτερη ακμή της βάσης, αυτή που αντιστοιχεί στην μη διαβρωμένη κάθετη μακρά πλευρά. Πηλός καστανόγκριζος έως μαύρος και ανοιχτός καστανός, με πολλές σχιστολιθικές προσμείξεις και μίκα (munsell: καστανόγκριζο: 10YR 4/4, dark yellowish brown, πορτοκαλόχρωμο: 10YR 5/6, yellowish brown). (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Kozani (EN)

Βάρος υφαντικό (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Loom weight (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)

Πλάτος: 5.4 εκ. Μήκος: 6.3 εκ. Ύψος: 8.4 εκ. (EL)


3300 BC - 2000 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

8X8168



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.