Πήλινο περιρραντήριο

Πήλινο περιρραντήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινο περιρραντήριο (EL)
Clay perirrhanterion (EN)

Πήλινο περιρραντήριο. Πλήρες κατόπιν συγκόλλησης και συμπλήρωσης τμημάτων του ποδιού και της λεκάνης. Πηλός υποκίτρινος, επίχρισμα καστανόφαιο. Το πόδι φέρει δύο ζεύγη αντωπών ορθογώνιων οπών, το ένα κατά το μέσον και το άλλο στη βάση αυτού. Η βάση διακοσμείται από ταινία με ρόδακες εκατέρωθεν της οποίας εγχάρακτη γραμμή, τετραπλή κάτω και διπλή επάνω. Το πόδι κοσμείται κάτω με τετραπλές εγχάρακτες γραμμές, ταινία από ρόδακες και ζωφόρο ιππέων. Ακολουθεί τετραπλή εγχάρακτη γραμμή, όμοια με την προηγούμενη, ταινία ροδάκων, καθώς και ακόμα μία ζωφόρος ιππέων, παρόμοια με την προηγούμενη κατώτερη. Πάνω από αυτή τετραπλή εγχάρακτη γραμμή. Η λεκάνη δεν φέρει διακόσμηση. Τα περιρραντήρια ήταν κυρίως λατρευτικά σκεύη, στα οποία γινόταν το τελετουργικό πλύσιμο που εξασφαλίζει την αγνότητα, ήταν απαραίτητο πριν την είσοδο σε ιερό χώρο και τη συμμετοχή σε τελετουργία. Τα περιρραντήρια τοποθετούνταν συνήθως στις εισόδους των ιερών χώρων για να σημάνουν τη μετάβαση από την κοσμική στην ιερή γη και συμβολίζουν το διαχωρισμό του ιερού τεμένους από την κοσμική ζωή. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ilia (EN)

Περιρραντήριο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Perirrhanterion (EN)

Πηλός κίτρινος ανοικτός (EL)
Light yellow clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)

Διάμετρος: 69.0 εκ. Ύψος: 55.0 εκ. (EL)


625 BC - 601 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

QKIHCE



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.