Μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος

Μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος (EL)
Marble statue head (EN)

Μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος (γυναικεία ή ανδρική ;). Επιφάνεια προσώπου φθαρμένη, ιδιαίτερα στη μύτη, το στόμα και το πηγούνι. Λείπει τμήμα του πίσω μέρους του κεφαλιού. Μικρές αποκρούσεις υπάρχουν στο πίσω δεξιό μέρος του κρανίου, στην κώμη. Κατασκευή από μάρμαρο λευκό, κρυσταλλικό. Πρόσωπο ωοειδές, μάτια αμυγδαλόσχημα με λεπτά βλέφαρα, μέτωπο ψηλό. Τα μαλλιά κοντά, βοστρυχωτά, περιβάλλουν το μέτωπο και είναι δεμένα γύρω από το κεφάλι με λεπτή ταινία. Στο πίσω μέρος καλύπτουν τον αυχένα. Οπές στα αυτιά, στις οποίες στηρίζονταν μεταλλικά ενθέματα - εξαρτήματα. Λαιμός υψηλός, κυλινδρικός και επίπεδος στο κάτω μέρος, όπου καταλήγει σε σχεδόν ορθογώνια επιφάνεια δουλεμένη με χοντρό βελόνι. Το κεφάλι ήταν ένθετο σε σώμα αγάλματος. Στο μέσον της κάτω επιφάνειας υπάρχει κυκλικός τόρμος από σίδηρο, στο μέσον του οποίου περνά "πύρρος" μεταλλικός. Ρωγμή ξεκινά εκατέρωθεν του τόρμου και φθάνει μέχρι τη βάση του κρανίου και μέχρι το πάνω μέρος του λαιμού. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ilia (EN)

Άγαλμα (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Statue (EN)

Μάρμαρο (EL)
Marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)

Ύψος: 24.0 εκ. (EL)


400 BC - 323 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

1DEDQ9



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.