Ειδώλιο γυναικείας μορφής

Ειδώλιο γυναικείας μορφής
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ειδώλιο γυναικείας μορφής (EL)
Female figurine (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)
Φυσιοκρατικό ανθρωπόμορφο ειδώλιο. Αποδίδει όρθια, γυμνή γυναικεία μορφή, πιθανόν σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Οι ανατομικές λεπτομέρειες αποδίδονται με πλαστικό τρόπο ή με εγχαράξεις στον ωμό πηλό, με εμφανή την προσπάθεια φυσιοκρατικής απόδοσής του. Το κεφάλι της μορφής είναι τριγωνικό, πτηνόμορφο, με επίπεδη την πάνω επιφάνεια και γωνιώδη μύτη, χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Φαίνεται να είναι κατασκευασμένο από χωριστό κομμάτι πηλού, το οποίο κολλάει "άτεχνα" πάνω στους ώμους, ιδιαίτερα μπροστά, θυμίζοντας ύφασμα που καλύπτει το κεφάλι μέχρι και τους ώμους. Τα χέρια αποδίδονται σχηματικά, πιθανόν με δύο χωριστά κομμάτια πηλού, ως δύο ορθογώνια κάθετα τμήματα προσκολλημένα στον κορμό. Με επίθετα κομμάτια πηλού και με εμφανή την ένωση τους με το σώμα, αποδίδονται τα κωνικά σχεδόν στήθη της μορφής. Οι γλουτοί και η κοιλιά αποδίδονται με πλαστικό τρόπο στο ίδιο ύψος και αρκετά διογκωμένα. Τα πόδια και οι γλουτοί διαχωρίζονται με βαθιά εγχάραξη, διπλή στην πίσω πλευρά, ενώ εγχάρακτα αποδίδεται και το ηβικό τρίγωνο. Τα πέλματα είναι ελλειψοειδή, προεξέχοντας μπροστά και πίσω, με σχετικά επίπεδη την κάτω επιφάνεια. Το πέλμα του δεξιού ποδιού είναι πιθανόν αποκρουσμένο, εμποδίζοντας το ειδώλιο να σταθεί, όπως ίσως συνέβαινε αρχικά, αν και η επεξεργασία των πελμάτων θα μπορούσε να υποδηλώνει και επικόλληση πάνω σε άλλο αντικείμενο ή βάση. Επιφάνεια γκριζόμαυρη, μέτρια λειασμένη και ελαφρώς στιλβωμένη. Munsell: 10YR 3/1 very dark gray. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Kozani (EN)

Ειδώλιο γυναικείας μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Female figurine (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)

Πλάτος: 2.2 εκ. Ύψος: 4.2 εκ. (EL)


5400 BC - 4400 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

UQ7U35



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.