Αγαλμάτιο Αφροδίτης

Αγαλμάτιο Αφροδίτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αγαλμάτιο Αφροδίτης (EL)
Statuette of Aphrodite (EN)

Μαρμάρινο αγαλμάτιο Αφροδίτης. Λείπουν η κεφαλή με τον λαιμό και το δεξιό χέρι από τον ώμο, που ήταν πρόσθετα. Κατά τόπους φέρει αποκρούσεις. Δίνει την εντύπωση αναγλύφου και όχι περίοπτου έργου. Η θεά απεικονίζεται κατ' ενώπιον με στηρίζον το αριστερό σκέλος, ενώ το δεξιό λυγισμένο πατάει λίγο προς τα πίσω. Το δεξιό χέρι θα εκτεινόταν ελαφρώς υψωμένο, το αριστερό, λυγισμένο, ακουμπά με την παλάμη στον γοφό. Φοράει τον λεπτό αχειρίδωτο χιτώνα, ζωσμένο κάτω από το στήθος με λεπτή ταινία. Το ιμάτιο πέφτει στο αριστερό χέρι καλύπτοντας βραχίονα και πήχυ, καλύπτει την πλάτη - πλην της δεξιάς ωμοπλάτης-, και έρχεται εμπρός πάνω από τον δεξιό μηρό για να πέσει σε μάζα που σχηματίζει ζιγκ-ζαγκ στην παρυφή ανάμεσα στα σκέλη, κυρίως πάνω από το αριστερό στηρίζον. Στη δεξιά πλευρά και κάτω από το ζώσιμο παρατηρείται κάποια σύγχυση στην απόδοση των δύο ενδυμάτων. Ο ζωσμένος χιτώνας συνεχίζει την πορεία του ιματίου πάνω από τον δεξιό μηρό. Φοράει ψηλά, βαθμιδωτά υποδήματα. Η πίσω όψη είναι επιμελώς λειασμένη, χωρίς όμως δήλωση των λεπτομερειών, πλην της διαφοροποίησης των ενδυμάτων. Το γλυπτό εντάσσεται στον τύπο της Αφροδίτης Tiepolo (λεγόμενη και ως "Άρτεμις-Εκάτη"). (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Αγαλμάτιο γυναικείας μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Statuette of a female figure (EN)

Μάρμαρο (EL)
Marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Πλάτος: 19.0 εκ. Ύψος: 41.5 εκ. (EL)


125 BC - 101 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

XPLYTC



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.