Άγαλμα Αφροδίτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Άγαλμα Αφροδίτης (EL)
Statue of Aphrodite (EN)

Μαρμάρινο αγαλμάτιο Αφροδίτης. Σώζεται από κάτω από το στήθος έως τη σύμφυτη πλίνθο, ενώ το ανώτερο τμήμα ήταν πρόσθετο. Η επάνω επιφάνεια είναι λεία, στο κέντρο της βρίσκεται ορθογώνιος τόρμος στον οποίο διατηρείται ο μεταλλικός σύνδεσμος για τη στερέωση του άλλου κομματιού. Κατά τόπους φέρει αποκρούσεις. Η γυναικεία μορφή εικονίζεται όρθια, κατ' ενώπιον. Στηρίζεται στο αριστερό σκέλος, ενώ το άνετο δεξιό προβάλλεται έντονα, προκαλώντας έντονη συστροφή του άνω κορμού προς τα δεξιά και έξω. Φοράει χιτώνα και ιμάτιο, και σανδάλια με βαθμιδωτό κάττυμα στα πόδια. Ο λεπτός χιτώνας ζωνόταν κάτω από το στήθος πολύ ψηλά. Η μία άκρη του ιματίου πέφτει από το αριστερό χέρι σε κατακόρυφες πτυχώσεις, παράλληλα προς το σώμα, στη συνέχεια καλύπτει την πλάτη και έρχεται από τον δεξιό μηρό για να πέσει μπροστά στο στηρίζον αριστερό σκέλος. Το δεξιό χέρι θα εκτεινόταν προς τα δεξιά, ενώ το αριστερό, λυγισμένο, ακουμπά στον γοφό με τα τέσσερα δάκτυλα. Η πίσω όψη του αγάλματος, απλώς διαμορφωμένη με λεπτό βελόνι, δεν είναι τελειωμένη, στοιχείο που απαντάει αρκετά συχνά στα ροδιακά γλυπτά αυτής της κλίμακας. Εικονογραφικά εντάσσεται στον τύπο της Αφροδίτης Tiepolo (λεγόμενη και ως "Άρτεμις-Εκάτη"). (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Άγαλμα γυναικείας μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Statue of a female figure (EN)

Μάρμαρο (EL)
Marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Πλάτος: 28.0 εκ. Ύψος: 60.0 εκ. (EL)


100 BC - 76 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

2IAYMT



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.