Άγαλμα Αρτέμιδος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Άγαλμα Αρτέμιδος (EL)
Statue of Artemis (EN)

Άγαλμα Αρτέμιδος από λευκό χονδρόκοκκο μάρμαρο με κρυστάλλους. Σώζεται από τη μέση και κάτω με τη σύμφυτη πλίνθο του. Το επάνω τμήμα ήταν από άλλο κομμάτι μάρμαρο. Η επιφάνεια επαφής έχει λειανθεί και στο κέντρο υπάρχει τόρμος και ίχνος μεταλλικού συνδέσμου για τη στερέωση του επάνω τμήματος. Η μορφή απεικονίζεται κατ' ενώπιον με το δεξιό πόδι στηρίζον, ενώ το αριστερό άνετο τραβιέται λίγο προς τα πίσω και θα πατούσε στα ακροδάχτυλα. Φοράει πέπλο με μακρύ απόπτυγμα, ζωσμένο κάτω από το στήθος. Το απόπτυγμα μαζεύεται στο κέντρο σε ένα είδος παρυφής, ενώ στις πλευρές πέφτει χαμηλότερα στους μηρούς, χωρίς ωστόσο να σχηματίζεται χελιδονοουρά. Η πίσω όψη είναι αδρομερώς δουλεμένη. Έργο με κλασικιστικά στοιχεία, χαρακτηρίζεται από αξονικότητα. Αυτός ο τύπος πεπλοφόρου απαντά κατεξοχήν στα ύστερα ελληνιστικά χρόνια ως Άρτεμις (ή και Άρτεμις-Εκάτη). Συγγενής παραλλαγή υιοθετείται και για τις μορφές της Εκάτης, ενώ ενίοτε ερμηνεύεται και ως Αθηνά. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Άγαλμα γυναικείας μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Statue of a female figure (EN)

Μάρμαρο λευκό (EL)
White marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Πλάτος: 23.0 εκ. Ύψος: 57.0 εκ. (EL)


175 BC - 126 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

PBI46H



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.