Ανάγλυφο πλακίδιο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ανάγλυφο πλακίδιο (EL)

Ανάγλυφο, ορθογώνιο πλακίδιο, με έξεργο πλαίσιο και αετωματική επίστεψη, συγκολλημένο από αρκετά κομμάτια, ελλιπές ως προς μικρό τμήμα της αριστερής γωνίας και μεγαλύτερο τμήμα στη δεξιά γωνία. Ελλιπές επίσης και σε μικρό τμήμα στο μέσον της βάσης. Παράσταση νεκροδείπνου: Στα δεξιά της παράστασης ανδρική μορφή σε ανάκλιντρο, ανακεκλιμένη προς τα αριστερά. Ιμάτιο καλύπτει μόνο το κάτω μέρος του σώματος. Ο κορμός αποδίδεται κατ' ενώπιον και στηρίζεται στην αριστερά λυγισμένη χείρα. Στη δεξιά που τείνει στη γυναικεία μορφή κρατά αδιάγνωστο αντικείμενο. Μπροστά από το ανάκλιντρο τράπεζα με προσφορές. Η γυναικεία μορφή είναι όρθια στραμμένη προς τα δεξιά. Η κεφαλή αποδίδεται σε πλάγια όψη και το σώμα, που στηρίζεται στο αριστερό πόδι και έχει ελαφρώς ανασηκωμένο το δεξί, κατ΄ενώπιον. Κρατά στη δεξιά λυγισμένη χείρα μια πρόχου και στην αριστερά κρατά μια φιάλη και τείνει προς την ανδρική μορφή. Φέρει ποδήρη χιτώνα και ιμάτιο. Στο άνω μέρος, στη μέση της παράστασης ασπίδα στρογγυλή. Παράσταση έντονα έξεργη και ελαφρώς ανώμαλη η οπίσθια επιφάνεια. Πηλός μαλακός, με λίγες προσμείξεις και ιζήματα στην επιφάνεια. Χρώμα: Munsell, HUE, 7,5YR, 7/6 (reddish yellow). (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Messenia (EN)

Πλακίδιο ανάγλυφο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Relief plaque (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (EL)

Πλάτος: 21.0 εκ. Ύψος: 23.5 εκ. (EL)


400 BC - 301 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

RJJHOU



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.