Αγγείο σκυφοειδές
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αγγείο σκυφοειδές (EL)
Skyphoid vase (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)
Τμήμα πήλινου κλειστού, "σκυφοειδούς" αγγείου, με γραπτή διακόσμηση. Λείπει τμήμα του σώματος και η βάση. Είναι συγκολλημένο από 9 όστρακα, ενώ έχει συμπληρωθεί μικρό μέρος του χείλους. Σώμα με έντονα καμπύλο προφίλ, υπογωνιώδες, σχεδόν κυλινδρικό στο ανώτερο τμήμα και προς το χείλος, το οποίο δεν διαχωρίζεται με κάποιο τρόπο από το σώμα. Σε δύο διαμετρικά τοποθετημένα σημεία του σώματος και του χείλους φέρει ζεύγη οριζόντιων, ταινιωτών αποφύσεων - λαβών, σε κάθετη διάταξη, δύο αμέσως κάτω από το χείλος και δύο πάνω στην κοιλιά. Από το σύνολο διατηρείται ολόκληρη μόνο μία, στο χείλος. Η λαβή της κοιλιάς έχει αποκολληθεί και διατηρείται μόνο το αποτύπωμα πάνω στο σώμα. Από το δεύτερο ζεύγος διατηρούνται και οι δύο λαβές κατά το ήμισυ. Ανάμεσα στα δύο ζεύγη λαβών, στο ύψος της κοιλιάς και προς το πάνω μέρος του σώματος φέρει ζεύγος ημισφαιρικών αποφύσεων, κάθετα διαταγμένων, ενώ δεύτερο όμοιο πρέπει να έφερε και στο απέναντι σημείο της κοιλιάς, το οποίο λείπει. Εξωτερική επιφάνεια πολύ καλά λειασμένη και στιλβωμένη, καστανόχρωμη στο μισό τμήμα και γκριζόμαυρη στο άλλο μισό, από επαφή με φωτιά. Πιθανόν έφερε καστανοκόκκινο επίχρισμα. Εσωτερική επιφάνεια καστανόχρωμη, λειασμένη και μέτρια στιλβωμένη. Εξωτερικά φέρει γραπτή διακόσμηση, με γκρίζο ανοιχτό χρώμα, πιθανόν με γραφίτη, η οποία αρχίζει από το χείλος και καταλήγει στη βάση, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του αγγείου. Τα διακοσμητικά μοτίβα είναι γραμμικά. Πρόκειται για δύο σύνολο από 2-3-2 παράλληλες σχεδόν και κάθετες γραμμές, εκατέρωθεν του ζεύγους των λαβών που διατηρούνται κατά το ήμισυ και δύο (λείπει το τμήμα που έφερε τη μία τριπλή γραμμή του ενός συνόλου) πιθανότατα σύνολα από τρεις γραμμές εκατέρωθεν του δεύτερου ζεύγους λαβών. Οι γραμμές είναι τραβηγμένες χωρίς ιδιαίτερη προσοχή, σε άνισες αποστάσεις και κολλημένες σε κάποια σημεία τους. Πηλός καστανόχρωμος καθαρός, με ελάχιστες προσμείξεις και ελάχιστη μίκα. Munsell: επιφάνεια: 7.5YR 5/6 strong brown και 7.5YR 3/1 very dark gray, πηλός: 7.5YR 6/3, light brown. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Kozani (EN)

Αγγείο σκυφοειδές (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Skyphoid vase (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)

Διάμετρος: 8.0 εκ. Ύψος: 8.3 εκ. (EL)


4700 BC - 3100 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

RD5DO4



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.