Άγαλμα Αφροδίτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Άγαλμα Αφροδίτης (EL)
Statue of Aphrodite (EN)

Άγαλμα Αφροδίτης από λευκό μάρμαρο. Σώζεται από τη μέση και κάτω έως τη λεπτή σύμφυτη πλίνθο,. Έχουν αποκρουστεί τα άκρα των δύο άκρων ποδιών, ενώ κατά τόπους φέρει περαιτέρω αποκρούσεις καθώς και ιζήματα. Σπασμένη είναι η αναδίπλωση του ιματίου στον αριστερό γοφό και παράλληλα στο αριστερό σκέλος. Εικονίζεται γυναικεία μορφή κατ' ενώπιον, γυμνή κατά τον κορμό. Φοράει ιμάτιο τυλιγμένο γύρω από τους γοφούς, που καλύπτει τα πόδια. Στηρίζεται στο αριστερό σκέλος προβάλλοντας το δεξιό, που ενδεχομένως πατούσε στην πλίνθο με τα ακροδάκτυλα. Ο κορμός συστρέφεται έντονα προς τα δεξιά, ενώ η αριστερή πλευρά αποδίδεται συνεπτυγμένη. Το δεξιό χέρι θα απλωνόταν προς τα επάνω ή απλώς θα λύγιζε προς τα δεξιά, ενώ το αριστερό που θα ήταν κατεβασμένο, υποθετικά θα κρατούσε με κάποιο τρόπο το ιμάτιο στον αριστερό γοφό όπου σύρονται προς τα επάνω οι δύο άκρες του. Πιθανώς πρόκειται για μια ημίγυμνη Αναδυομένη Αφροδίτη. Στην πίσω όψη, η εργασία είναι αδρότερη, ωστόσο η πτυχολογία υπογραμμίζει την κίνηση. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Άγαλμα γυναικείας μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Statue of a female figure (EN)

Μάρμαρο λευκό (EL)
White marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Πλάτος: 28.0 εκ. Ύψος: 55.0 εκ. (EL)


200 BC - 101 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

7B353W



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.