Αγαλμάτιο Αφροδίτης, που αφαιρεί το σανδάλι

Αγαλμάτιο Αφροδίτης, που αφαιρεί το σανδάλι
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αγαλμάτιο Αφροδίτης, που αφαιρεί το σανδάλι (EL)
Statuette of Aphrodite removing her sandals (EN)

Αγαλμάτιο Αφροδίτης που αφαιρεί το σανδάλι της από εξαιρετικής ποιότητας λευκό μάρμαρο με λεπτούς κρυστάλλους. Σώζει τον κορμό και τους μηρούς. Λείπουν η κεφαλή, το αριστερό χέρι (πρόσθετο) και τμήμα του ώμου και του αριστερού μαστού, το δεξιό χέρι κάτω από το τμήμα του βραχίονα και τα πόδια από το κάτω τμήμα του μηρού. Αποκρούσεις και διάβρωση κατά τόπους. Η θεα εικονίζεται γυμνή, στηριζόμενη στο δεξιό σκέλος, ενώ ο αριστερός μηρός υψώνεται σε οριζόντια θέση, καθώς θα έλυνε το σανδάλι. Ο κορμός κλίνει προς τα εμπρός ώστε να δημιουργούνται αναδιπλώσεις στην κοιλιά και στο υπογάστριο. Το δεξιό χέρι έρχεται λοξά προς τα κάτω, ενώ το αριστερό θα πρέπει να εκτεινόταν. Κάτω από τον δεξιό μηρό υπήρχε στήριγμα, πλέον αποκομμένο. Η επιδερμίδα του μαρμάρου είναι εξαιρετικά λειασμένη. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα Αφροδίτης αποσανδαλίζουσας από τον ελληνικό χώρο και πιθανώς κοσμούσε κάποια οικία. Ο συγκεκριμένος αγαλματικός τύπος ήταν αγαπητός κατεξοχήν στα ύστερα ελληνιστικά χρόνια, με ευάριθμα παραδείγματα από τη Ρόδο. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Αγαλμάτιο γυναικείας μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Statuette of a female figure (EN)

Μάρμαρο λευκό (EL)
White marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Πλάτος: 13.5 εκ. Ύψος: 37.0 εκ. (EL)


200 BC - 1 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

JVOB5S



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.