Λήκυθος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Λήκυθος (EL)
Lekythos (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)
Μικρή αττική μελανόμορφη λήκυθος, συγκολλημένη από δύο κομμάτια. Βάση δισκόμορφη, λαιμός ψηλός κυλινδρικός, λαβή κάθετη ταινιωτή. Το αγγείο διακοσμείται με τρία όρθια ανθέμια μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται κλειστά άνθη λωτού, σχηματοποιημενα, τα "σέπαλα" των οποίων αποδίδονται με λευκό επίθετο χρώμα και περικλείουν τα ανθέμια. Οι λεπτομέρειες των ανθεμίων αποδίδονται με χαράξεις ενώ στην περιφέρεια του ημικυκλικού πυρήνα τους υπήρχαν μερικές κουκίδες αποδοσμένες σε λευκό επίθετο και περικλείουν τα ανθέμια. Οι λεπτομέρειες των ανθεμίων αποδίδονται με χαράξεις, ενώ στην περιφέρεια του ημικυκλικού πυρήνα τους υπήρχαν μερικές κουκίδες αποδοσμένες σε λευκό χρώμα (διακρίνονται ελάχιστα). Τα ανθέμια είναι τοποθετημένα σε αλυσίδα της οποίας οι λεπτομέρειες αποδίδονται με χαράξεις. Τα κέντρα των κρίκων αποδίδονται με κουκίδες λευκού επίθετου χρώματος. Όλη η παράσταση "πατά" σε οριζόντια μαύρη ταινία. Μία μαύρη γραμμή τονίζει τη μετάβαση από το σώμα προς τον ώμο του αγγείου. Στον ώμο υπάρχει ακτινωτό κόσμημα ενώ στη βάση του λαιμού υπάρχει γλωσσωτό. Η εσωτερική και εξωτερική όψη του χείλους, η εξωτερική πλευρά της λαβής, το κάτω μέρος του σώματος και η οριζόντια επιφάνεια της βάσης καλύπτονται με μαύρο στιλπνό γάνωμα. Ο πηλός είναι πορτοκαλόχρωμος, καθαρός (munsell 7.5 YR, 5/8 strong brown). (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Kozani (EN)

Λήκυθος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Lekythos (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)

Διάμετρος: 2.7 εκ. Ύψος: 11.2 εκ. (EL)


470 BC - 450 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

N73TD1



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.