Προτομή ανδρικής μορφής

Προτομή ανδρικής μορφής
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Προτομή ανδρικής μορφής (EL)
Bust of a male figure (EN)

Ανδρική προτομή, που προβάλλει μπροστά σε πλάκα, σε έξεργο ανάγλυφο. Η μορφή εικονίζεται από το ύψος του στέρνου μέχρι και τον λαιμό. Στον λαιμό υπάρχει μεγάλη κυκλική κοιλότητα, προκειμένου να φιλοξενήσει ένθετη κεφαλή. Μέσα στην κοιλότητα υπάρχουν δύο μικροί τόρμοι, (διαμέτρου: 0.01μ.) οι οποίοι χρησίμευαν για μεταλλικούς συνδέσμους που θα στήριζαν την κεφαλή. Σε έναν από αυτούς διακρίνεται τμήμα του χάλκινου αυτού συνδέσμου. Η μορφή φέρει εσωτερικό εφαρμοστό ένδυμα ανοιχτό σε σχήμα V στο λαιμό. Στους ώμους ίσως δηλώνεται πανοπλία. Εξωτερικό πτυχωτό ύφασμα πορπώνεται στον δεξιό ώμο της και περνά κάτω από το αριστερό χέρι. Από την πόρπη ξεκινά κορδόνι που απολήγει σε φούντα. Όλα τα ενδύματα έχουν αποδοθεί σε μαλακό ανάγλυφο με μεγάλη πλαστικότητα, ωστόσο κάποια αδεξιότητα διακρίνεται στον τρόπο που αποδίδεται το κορδόνι. Η πίσω πλευρά είναι αδρά λειασμένη και διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα, με το αριστερό μέρος της πλάκας να έχει μεγαλύτερο βάθος. Οι στενές πλευρές είναι αδρά λειασμένες και έχουν αποκρούσεις. Στην αριστερή πλάγια πλευρά έχει ανοιχτεί μεγάλη κυκλική οπή (διάμετρος και βάθος: 0.06μ.). Δεξιά πάνω από τον ώμο η πλάκα είναι κομμένη και λειασμένη κοίλα, πιθανόν σε δεύτερη χρήση. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Chania (EN)

Προτομή ανδρικής μορφής (EL)
Bust of a male figure (EN)

Ασβεστόλιθος (EL)
Limestone (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Πλάτος: 55.0 εκ. Ύψος: 31.0 εκ. (EL)


1204 AD - 1797 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

QVJWRG



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.