Θυρεός
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Θυρεός (EL)
Escutcheon (EN)

Πλάκα που φέρει θυρεό εντός πλαισίου. Στο αριστερό μισό της η πλάκα είναι κομμένη λοξά πάνω και κάτω, πιθανώς σε δεύτερη χρήση. Αρχικά φαίνεται ότι ήταν ορθογώνια. Το ανάγλυφο έχει αποκρούσεις και ελαφρά απολάξευση στο πλαίσιο. Ο θυρεός είναι ωοειδής περιβάλλεται από λεπτή ταινία και από ευρύ πλαίσιο από ελισσόμενες ταινίες και πτυχούμενο. Είναι τετραμερής. Το πάνω αριστερά και το κάτω δεξιά τεταρτημόριο φέρουν πέντε πάλους, τρεις έξεργους και δύο σε υποχώρηση. Στο πάνω δεξιά και το κάτω αριστερά τεταρτημόριο εικονίζεται ανθρώπινο χέρι από τον καρπό που κρατά στάχυα σιταριού. Το μανίκι που καλύπτει τον καρπό αποδίδεται λεπτομερώς με τρεις εγχαράξεις, που δηλώνουν την πτύχωση και μία κάθετη ταινία με ακανόνιστο περίγραμμα που δηλώνει το τελείωμα από δαντέλα. Αποδίδεται ο όγκος του χεριού, η καμπυλότητα των δαχτύλων, ιδίως του αντίχειρα. Η δεσμίδα με τα στάχυα αποδίδεται με αίσθηση φυσικότητας, αν και δεν λείπει κάποια σχηματικότητα. Έτσι οι μίσχοι λυγίζουν στο κέντρο και ανοίγουν πάνω και κάτω από τη γροθιά. Το φύλλωμα αποδίδεται με απλές χαράξεις και ελάχιστη πλαστικότητα να κλίνει προς διάφορες κατευθύνσεις. Το πλαίσιο του θυρεού είναι κυρτό και στην πάνω πλευρά του τυλίγεται διαγώνια πτυχούμενο ύφασμα χωρισμένο σε δύο αντίστοιχα μέρη. Όμοιες ταινίες υπήρχαν και στην κάτω πλευρά, αλλά έχουν αποκρουστεί. Στην κορυφή, ανάμεσα στα δύο τμήματα του υφάσματος εκφύεται άνθος που εν μέρει έχει αποκρουστεί. Στις δύο πλευρές του πλαισίου δηλώνονται με εγχαράξεις που σχηματίζουν γωνίες και καμπύλες, φαρδιές ταινίες, τα ελισσόμενα άκρα των οποίων έχουν απολαξευτεί και αποκρουστεί. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Chania (EN)

Θυρεός (EL)
Escutcheon (EN)

Ασβεστόλιθος (EL)
Limestone (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Πλάτος: 32.0 εκ. Ύψος: 45.0 εκ. (EL)


1500 AD - 1599 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

B1YCDZ



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.