Δίωτο, πιθοειδές, τριποδικό αγγείο

Δίωτο, πιθοειδές, τριποδικό αγγείο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Δίωτο, πιθοειδές, τριποδικό αγγείο (EL)
Two-handled pithoid tripod vase (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (EL)
Συγκολλημένο από πολλά τεμάχια. Ελλιπές στο λαιμό και τα χείλη, στη μία από τις λαβές, στο μεγαλύτερο τμήμα της άλλης λαβής, στη μία από τις τέσσερεις πλαστικές εξάρσεις, καθώς και σε τμήματα του σώματος, των ποδιών και των υπολοίπων τριών εξάρσεων, όλα συμπληρωμένα με γύψο, εκτός από το πρώτο. Αποκεκρουμένο σε τμήματα του σώματος. Πηλός βαθύς έως ανοικτός τεφρός λόγω της επίδρασης της φωτιάς από την πυρκαγιά του ανακτόρου. Σώμα σφαιρικό. Λαβές οριζόντιες, δακτυλιοειδείς, λοξές προς τα πάνω, στη μέγιστη διάμετρο της κοιλιάς. Λίγο πιο κάτω από τη βάση του λαιμού, μεταξύ των λαβών, ανά δύο οριζόντιες πλαστικές εξάρσεις, που φέρει η καθεμία ανά μία κατακόρυφη διαμπερή οπή προς ανάρτηση. Τρία ταινιοειδή πόδια στηρίζουν το αγγείο, έκαστο εξωτερικά, παρέχοντας την εντύπωση ότι το καθένα αποτελείται από τρία επιμήκη, συμφυή τμήματα. Η επιφάνεια του σώματος μεταξύ των ποδιών επίπεδη. Διακόσμηση καστανομέλαινα λίαν εξίτηλη. Στη ζώνη μεταξύ των λαβών, η οποία ορίζεται από πάνω από μία ή δύο ταινίες και από κάτω από μία, διακρίνονται ανά τρία κοσμήματα, που συνδυάζουν το καθένα σπείρες και ενάλληλες γωνίες (ιχθυάκανθα, chevrons). Διακρίνονται στο κέντρο κάθε πλευράς ανά δύο αντιτιθέμενες σπείρες, δίκην κάλυκα άνθους, και μεταξύ αυτών εκφύεται ιχθυάκανθα, δίκην στήμονα. Εκατέρωθεν της ιχθυάκανθας ανά μία μικρότερη σπείρα. Το ίδιο κόσμημα με ελαφριές παραλλαγές επαναλαμβάνεται δεξιά και αριστερά του κεντρικού, ανά μία φορά. Ταινία περιθέει τη βάση του λαιμού και το κατώτερο τμήμα του σώματος. Ανά μία ταινία καλύπτει τα τρία χωριζόμενα τμήματα του κάθε ποδιού. [Blegen: Η διακόσμηση πλησιάζει τον κλειστό ρυθμό]. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Messenia (EN)

Αγγείο πιθοειδές (EL)
Pithoid vase (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (EL)

Διάμετρος: 0.125 εκ. Ύψος: 0.26 εκ. (EL)



Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

JQ9XGZ



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.