Μηλιακός αμφορέας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μηλιακός αμφορέας (EL)
Melian amphora (EN)

Μηλιακός αμφορέας. Σώζεται κατά το ήμισυ καθέτως. Συγκολλήθηκε από πολλά κομμάτια και συμπληρώθηκε με γύψο. Η διακόσμηση οργανώνεται σε ζώνες. Στον ψηλό κυλινδρικό λαιμό απεικονίζεται η αρπαγή της Θέτιδος από τον Πηλέα, καθώς και παραπληρωματικά μοτίβα μέσα στο διακοσμητικό πεδίο. Η παράσταση βρίσκεται εντός μετόπης που ορίζεται από δικτυωτό πλέγμα μέσα σε πλαίσιο από ομάδα κατακόρυφων γραμμών. Στον ώμο φέρει γλωσσωτό κόσμημα σε ζώνη που ορίζεται πάνω και κάτω από δύο παράλληλες οριζόντιες λεπτές ταινίες. Στο σώμα, η διακόσμηση οργανώνεται σε τρεις ζώνες, κάθε μία από τις οποίες ορίζεται από γλωσσωτό κόσμημα μεταξύ παράλληλων λεπτών ταινιών. Στην ανώτερη ζώνη σώζεται αποσπασματικά άρμα με δύο ανδρικές μορφές, καθώς και παραπληρωματικά κοσμήματα στο πεδίο. Ακολουθεί ζώνη με χήνες προς τα δεξιά, και τέλος ζώνη με καρδιόσχημες έλικες. Στο περιχείλωμα φέρει κάθετες παράλληλες πινελιές καστανού χρώματος. Κάτω από τους ώμους εκφύονται δύο οριζόντιες λαβές που φέρουν λοξές γραμμές. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Kavala - Thasos (EN)

Αμφορέας μηλιακού τύπου-Melos (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Melos Roman amphora (EN)

Πηλός ερυθρός σκούρος (EL)
Dusky red clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας (EL)

Ύψος: 75.0 εκ. (EL)


630 BC - 600 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

4YLSZW



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.