Αποστρογγυλεμένο όστρακο σε δεύτερη χρήση

Αποστρογγυλεμένο όστρακο σε δεύτερη χρήση
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αποστρογγυλεμένο όστρακο σε δεύτερη χρήση (EL)
Recycled rounded sherd (EN)

Αποστρογγυλεμένο όστρακο σε δεύτερη χρήση. Ακέραιο. Πηλός ανοιχτού καστανού χρώματος, με τεφρό πυρήνα. Περιέχει λίγα εγκλείσματα και μαρμαρυγία. Προερχόμενο ίσως από πώμα αγγείου με γραπτή διακόσμηση. Έχει κωνικό σχήμα και ακανόνιστο κυκλικό-ελλειψοειδές περίγραμμα. Στο κέντρο του οστράκου/κώνου υπάρχει διαμπερής οπή, κυκλικής διατομής, με κάθετα τοιχώματα. Τόσο η εξωτερική όσο και η εσωτερική επιφάνειά του είναι πολύ καλά στιλβωμένες και φέρουν γραπτή ταινιωτή διακόσμηση καστανέρυθρου χρώματος πάνω σε υπόλευκο επίχρισμα: τρεις πλατιές ταινίες σε ακτινωτή διάταξη γύρω από την οπή στην εξωτερική επιφάνεια του οστράκου και τέσσερεις παρόμοιες (πιο ερυθρές) στην εσωτερική του πλευρά, ακτινωτά τοποθετημένες γύρω από την οπή, σχηματίζοντας σταυρό. Εμφανή ίχνη φθοράς/τριβής στην εξωτερική επιφάνεια του οστράκου, περιμετρικά της οπής, όπου έχουν απολεπισθεί τόσο το υπόλευκο επίχρισμα όσο και οι καστανέρυθρες γραπτές ταινίες. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Όστρακο αποστρογγυλεμένο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Round sherd disk (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Διάμετρος: 6.0 εκ. Ύψος: 2.7 εκ. (EL)


6700 BC - 5600 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

GIWEZ1



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.