Αττική ερυθρόμορφη λήκυθος

Αττική ερυθρόμορφη λήκυθος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αττική ερυθρόμορφη λήκυθος (EL)
Attic red-figure lekythos (EN)

Ζωγράφος του Bowdoin (EL)
BOWDOIN P (EN)

Αττική ερυθρόμορφη λήκυθος. Λείπουν τμήματα από το σώμα (μαζί με τμήματα της παράστασης), που έχουν συμπληρωθεί με γύψο. Συγκολλημένη από πολλά θραύσματα. Πηλός ροδαλός με μίκα. Η λήκυθος εμφανίζει ψηλό καλυκόσχημο στόμιο, κανονικό κυλινδρικό σώμα και πόδι με κατατομή τροχίλου, στη μετάβαση πρς το οποίο διαμορφώνεται πλαστικός δακτύλιος. Το μελανό γάνωμα είναι σε ορισμένα σημεία θαμπό και φέρει απολεπίσεις. Το επίθετο ιώδες και το λευκό χρώμα έχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους εκπέσει. Εσωτερικά το χείλος και εξωτερικά το χείλος και ο λαιμός καλύπτονται με γάνωμα. Στον ώμο υπάρχει ζώνη με μελανό γλωσσωτό κόσμημα που ορίζεται από δύο μελανές γραμμές και κάτω από αυτήν πέντε μελανά ανθέμια, εκ των οποίων τα τρία κεντρικά συνδέονται μεταξύ τους, ενώ το μεσαίο είναι ανεστραμμένο. Από καθένα από τα δύο ακριανά φύεται βλαστός με κλειστό άνθος. Η παράσταση πλαισιώνεται πάνω και κάτω από ζώνη απλού μαιάνδρου η οποία ορίζεται από δύο μελανές γραμμές. Στο δακτύλιο ανάμεσα στο σώμα και το πόδι, στην άνω επιφάνεια του ποδιού και στη ράχη της λαβής γάνωμα. Στο σώμα υπάρχει παράσταση Νίκης η οποία στέκεται μπροστά σε βωμό. Η θεά (λείπουν το πρόσωπο, το άνω μέρος του κορμού και τμήματα των φτερών της) φορά ζωσμένο χιτώνα που διαμορφώνει κόλπο. Σε καθένα από τα προτεταμένα της χέρια, στα οποία φέρει ψέλια, κρατά στρογγυλό καρπό, τον οποίο ετοιμάζεται προφανώς να προσφέρει στον αναμμένο βωμό. Ίχνη προσχεδίου διακρίνονται στη μορφή. Ανάγλυφη γραμμή παρατηρείται σε ορισμένες πτυχές και λεπτομέρειες των φτερών και του βωμού. Αραιό γάνωμα υπάρχει στα ψέλια και στις παρυφές του ενδύματος της Νίκης, με ιώδες αποδίδονται οι φλόγες της φωτιάς στο βωμό και με λευκό οι καρποί που κρατά η Νίκη και οι λεπτομέρειες του βωμού. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Λήκυθος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Lekythos (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Ύψος: 27.6 εκ. (EL)


475 BC - 470 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

LY5LB5



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.