Γυάλινος αμφορίσκος

Γυάλινος αμφορίσκος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Γυάλινος αμφορίσκος (EL)
Small glass amphora (EN)

Γυάλινος αμφορίσκος. Ακέραιος. Κατασκευή με την τεχνική "με πυρήνα" από κυανό ημιδιαφανές γυαλί, ενώ η διακόσμησή του έχει γίνει με κίτρινες και κυανοπράσινες ίνες γυαλιού. Ο αμφορίσκος έχει χαμηλό στόμιο με λοξά τοιχώματα, βραχύ και ευρύ λαιμό και πολύ φαρδύ σώμα που απολήγει σε στενό και χαμηλό πόδι. Οι λαβές είναι ωοειδούς διατομής και καταλήγουν στο άνω μέρος του ώμου, φύονται όμως από τον λαιμό, λίγο πιο κάτω από το σημείο ένωσής του με το στόμιο. Περιμετρικά του ποδιού και του στομίου υπάρχει κυανοπράσινη ίνα γυαλιού. Από τον ώμο ξεκινά κίτρινη διακόσμηση με τη μορφή ευθειών ινών και μιας τεθλασμένης ίνας, η οποία συμπλέκεται με κυανοπράσινες τεθλασμένες ίνες. Ακολουθούν, λίγο κάτω από το μέσο του ύψους του σώματος δύο κυανοπράσινες ευθείες ίνες, εκ των οποίων η άνω συμπλέκεται με μια κίτρινη. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Αμφορίσκος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Amphoriskos (EN)

Γυαλί (EL)
Glass (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Διάμετρος: 4.4 εκ. Ύψος: 6.5 εκ. (EL)


460 BC - 450 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

VR5TME



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.