Αττικό μελαμβαφές εξάλειπτρο

Αττικό μελαμβαφές εξάλειπτρο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αττικό μελαμβαφές εξάλειπτρο (EL)
Attic black glaze exaleiptron (EN)

Αττικό μελαμβαφές εξάλειπτρο. Συγκολλημένο από πολλά θραύσματα. Λείπουν τμήματα από το χείλος, το σώμα, τη βάση και τη λαβή, που έχουν συμπληρωθεί με γύψο. Απολεπίσεις. Πηλός ερυθρωπός κίτρινος με λίγη μίκα. Το εξάλειπτρο παρουσιάζει κατακόρυφο χείλος, στη μετάβαση από το οποίο προς τον ώμο διαμορφώνεται γωνία, και σώμα με γωνιώδες περίγραμμα, αφού ο ώμος διαχωρίζεται σαφώς από το κάτω μέρος, το οποίο έχει κυρτά τοιχώματα και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ύψος του αγγείου. Το σώμα απολήγει σε στενή κωνική δακτυλιόσχημη βάση και από την άρθρωση μεταξύ ώμου και κάτω μέρους φύεται η ταινιωτή, χωρις αποφύσεις, λαβή που κλίνει προς τα άνω. Το μελανό υάλωμα είναι κατά τόπους αραιό. Ολόκληρο το αγγείο καλύπτεται με υάλωμα, με εξαίρεση το εσωτερικό του σώματος στο άνω μέρος του, καθώς και τις εσωτερικές επιφάνειες της βάσης, που έχουν αφεθεί στο χρώμα του πηλού.. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Εξάλειπτρο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Exaleiptron (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Ύψος: 5.9 εκ. (EL)


470 BC - 450 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

8CHXJJ



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.