Αττική μελανόμορφη κύλικα-σκύφος

Αττική μελανόμορφη κύλικα-σκύφος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αττική μελανόμορφη κύλικα-σκύφος (EL)
Attic black-figure cup-skyphos (EN)

Ομάδα Lancut (EL)
LANCUT GROUP (EN)

Αττική μελανόμορφη κύλικα-σκύφος. Συγκολλημένη από πολλά θραύσματα. Λείπουν τμήματα από το χείλος και το σώμα, μαζί με τμήμα της παράστασης της πίσω όψης. Τα τμήματα που δεν σώζονται έχουν συμπληρωθεί με γύψο. Πηλός ροδαλός με μίκα. Το μελανό υάλωμα, που είναι κατά τόπους αραιό, έχει γίνει κατά την όπτηση σε ορισμένα σημεία ερυθρό και είναι εν μέρει απολεπισμένο. Στην εσωτερική «οριζόντια» όψη του ποδιού έχει στάξει υάλωμα. Εσωτερικά υάλωμα, με αβαφή ταινία στο άνω μέρος του χείλους. Υάλωμα και στο εξωτερικό του χείλους. Οι παραστάσεις πατούν σε μελανή ταινία. Στο κάτω μέρος του σώματος, την άνω επιφάνεια του ποδιού, το ανώτερο και κατώτερο μέρος της εξωτερικής «κάθετης» όψης του, αλλά και στην εσωτερική «κάθετη» επιφάνειά του υάλωμα. Στο κέντρο της εσωτερικής «οριζόντιας» όψης του υπάρχει ερυθρός κύκλος. Υάλωμα καλύπτει και το εξωτερικό των λαβών. Στην κύρια όψη στο σώμα απεικονίζεται σάτυρος που καταδιώκει μαινάδα. Ο σάτυρος, που εικονίζεται σε ευρύ διασκελισμό προς τα δεξιά αρπάζει το ρυτό που κρατά η μαινάδα, η οποία κατευθύνεται επίσης προς τα δεξιά, στρέφεται όμως προς τα πίσω. Η μαινάδα φορά πιθανότατα χιτώνα και ιμάτιο. Την παράσταση πλαισιώνουν δύο όρθια μελανά ανθέμια, από το καθένα εκ των οποίων φύεται βλαστός προς την αντίστοιχη λαβή. Στο βάθος της σκηνής κλαδιά με φύλλα. Στην πίσω όψη στο σώμα διατηρούνται τα δύο πλευρικά ανθέμια και, στο αριστερό άκρο της σκηνής, σάτυρος προς τα δεξιά που κλίνει προς τα εμπρός, με προτεταμένα τα δύο του χέρια. Ολόκληρη η διακόσμηση έχει αποδοθεί με σκιαγραφία. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Κύλικα-σκύφος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Cup-skyphos (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Ύψος: 7.5 εκ. (EL)


470 BC - 450 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

PJA5E3



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.