Αττική λήκυθος δευτερεύοντος τύπου με φυτική και γραμμική διακόσμηση

Αττική λήκυθος δευτερεύοντος τύπου με φυτική και γραμμική διακόσμηση
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αττική λήκυθος δευτερεύοντος τύπου με φυτική και γραμμική διακόσμηση (EL)
Attic secondary lekythos with vegetal and linear decoration (EN)

Ομάδα του Αίμονος (EL)
HAIMON GROUP (EN)

Αττική λήκυθος δευτερεύοντος τύπου με φυτική και γραμμική διακόσμηση. Συγκολλημένη από πολλά θραύσματα. Λείπουν τμήματα από τον ώμο και το σώμα, που έχουν συμπληρωθεί με γύψο. Πηλός ερυθρωπός κίτρινος με μίκα. Το υπόλευκο επίχρισμα, που αποτελεί το βάθος της φυτικής διακόσμησης, διατηρείται σχετικά καλά. Το μελανό υάλωμα είναι σε λίγα σημεία θαμπό. Στο λαιμό και το εσωτερικό της λαβής διατηρούνται ίχνη μίλτου. Στον ώμο του αγγείου παρατηρούνται εκτεταμένα μελανά στίγματα, από επαφή με κάποιο υλικό. Εσωτερικά το άνω μέρος του λαιμού και το στόμιο και εξωτερικά το στόμιο καλύπτονται με υάλωμα. Στον ώμο υπάρχει γλωσσωτό και ακτινωτό κόσμημα, αμφότερα μελανά και σχηματοποιημένα. Στο σώμα, πάνω σε υπόλευκο βάθος, υπάρχουν οριζόντια μελανά ανθέμια σε δύο σειρές, τρία πάνω και δύο κάτω. Όλα είναι στραμμένα προς τα δεξιά, εκτός από το μεσαίο ανθέμιο της άνω σειράς, η κορυφή του οποίου είναι στραμμένη προς αριστερά. Από κάθε ανθέμιο φύονται μικροί ελικοειδείς βλαστοί. Πάνω από τη φυτική διακόσμηση και μόνο κατά μήκος της, υπάρχουν πέντε μελανές γραμμές με τρεις σειρές μελανών στιγμών ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες. Κάτω από τα ανθέμια ζεύγος μελανών γραμμών περιτρέχει το αγγείο. Το κάτω μέρος του σώματος, η άνω επιφάνεια του ποδιού, το άνω μέρος της εξωτερικής «κάθετης» όψης του τελευταίου και η ράχη της λαβής καλύπτονται με υάλωμα. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Λήκυθος δευτερεύοντος τύπου (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Shoulder or secondary lekythos (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Διάμετρος: 5.6 εκ. Ύψος: 14.8 εκ. (EL)


480 BC - 460 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

0KRRUM



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.