Αττική μελανόμορφη κύλικα-σκύφος

Αττική μελανόμορφη κύλικα-σκύφος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αττική μελανόμορφη κύλικα-σκύφος (EL)
Attic black-glazed cup-skyphos (EN)

Ομάδα του Αίμονος (EL)
HAIMON GROUP (EN)

Αττική μελανόμορφη κύλικα-σκύφος. Συγκολλημένη από πολλά θραύσματα. Λείπει τμήμα από το χείλος και το σώμα, που έχει συμπληρωθεί με γύψο. Λείπουν ακόμη τμήματα από το κάτω μέρος του σώματος, ολόκληρο το πόδι και η μια λαβή. Πηλός ροδαλός με μίκα. Το μελανό υάλωμα, που έχει μεταλλική απόχρωση, είναι κατά τόπους αραιό και σε λίγα σημεία απολεπισμένο. Στις αβαφείς επιφάνειες του σώματος διατηρούνται ίχνη μίλτου. Ολόκληρο το εσωτερικό του αγγείου και το εξωτερικό του χείλους καλύπτονται με υάλωμα. Οι παραστάσεις πατούν σε μελανή ταινία. Το κάτω μέρος του σώματος και το εξωτερικό της σωζόμενης λαβής καλύπτονται με υάλωμα. Στις δύο όψεις υπάρχει όμοια παράσταση με τρεις μορφές που συνομιλούν. Στο κέντρο της παράστασης μορφή με χιτώνα και ιμάτιο που στέκεται προς τα δεξιά στρέφει όμως την κεφαλή της προς τα πίσω, καθώς χειρονομεί με το ανασηκωμένο και λυγισμένο στον αγκώνα αριστερό της χέρι. Εκατέρωθεν της κεντρικής, πιθανότατα γυναικείας, μορφής, δύο αντωποί γενειοφόροι που φορούν μακρύ ιμάτιο και στέκονται με το ένα σκέλος λυγισμένο πίσω από το άλλο. Και οι δύο στηρίζονται με το ένα χέρι σε βακτηρία, ενώ έχουν το άλλο χέρι τοποθετημένο στη μέση. Τη σκηνή πλαισιώνουν δύο όρθια μελανά ανθέμια, από το καθένα εκ των οποίων φύεται βλαστός προς την αντίστοιχη λαβή. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Κύλικα-σκύφος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Cup-skyphos (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Διάμετρος: 19.0 εκ. Ύψος: 9.0 εκ. (EL)


480 BC - 470 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

YWST1F



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.