Αττική μελανόμορφη λήκυθος δευτερεύοντος τύπου

Αττική μελανόμορφη λήκυθος δευτερεύοντος τύπου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αττική μελανόμορφη λήκυθος δευτερεύοντος τύπου (EL)
Attic black-figure secondary lekythos (EN)

Ομάδα του Αίμονος (EL)
HAIMON GROUP (EN)

Αττική μελανόμορφη λήκυθος δευτερεύοντος τύπου. Συγκολλημένη από αρκετά θραύσματα. Λείπουν τμήματα από το σώμα, που έχουν συμπληρωθεί με γύψο. Πηλός ερυθρωπός κίτρινος με μίκα. Το μελανό υάλωμα είναι σε ορισμένα σημεία αραιό και κατά τόπους απολεπισμένο. Το λευκό επίθετο χρώμα έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος του εκπέσει. Στο άνω μέρος του εσωτερικού του στομίου και στο εξωτερικό του υάλωμα. Στον ώμο γλωσσωτό και ακτινωτό κόσμημα, αμφότερα μελανά και σχηματοποιημένα. Πάνω από την παράσταση και μόνο κατά μήκος της, ζώνη με δύο σειρές μελανών και λευκών εναλλάξ στιγμών, η οποία πλαισιώνεται πάνω από μια και κάτω από δύο μελανές γραμμές. Στο κάτω μέρος του σώματος υάλωμα, με δύο εξηρημένες γραμμές λίγο κάτω από τη σκηνή. Ολόκληρο το εξωτερικό του ποδιού φέρει υάλωμα, με εξαίρεση μια ταινία στον άνω αναβαθμό του. Υάλωμα και στη ράχη της λαβής. Στο σώμα απεικονίζεται αποβατικός αγώνας, με τέθριππο άρμα σε καλπασμό προς τα δεξιά. Ο ηνίοχος φορά ξυστίδα και κρατά τα ηνία. Μπροστά του, στο βάθος πίσω από το άρμα, εικονίζεται οπλίτης που τρέχει προς τα δεξιά, στρέφεται όμως προς τα πίσω. Ο οπλίτης φορά θώρακα και κρατά δύο δόρατα και ασπίδα. Κάτω από τα μπροστινά πόδια των αλόγων διακρίνεται κιονίσκος με βάση. Λευκό χρώμα φέρουν η ξυστίδα του ηνιόχου, οι λεπτομέρειες στο θώρακα και την ασπίδα του οπλίτη, οι λεπτομέρειες της εξάρτυσης των αλόγων, με τη μορφή στιγμών, ο κιονίσκος και η βάση του (απευθείας πάνω στον πηλό). (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Λήκυθος δευτερεύοντος τύπου (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Shoulder or secondary lekythos (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Διάμετρος: 4.7 εκ. Ύψος: 15.2 εκ. (EL)


480 BC - 470 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

1B0WEB



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.