Μελανόμορφο κορινθιακό εξάλειπτρο

Μελανόμορφο κορινθιακό εξάλειπτρο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μελανόμορφο κορινθιακό εξάλειπτρο (EL)
Black figure Corinthian exaleiptron (EN)

Ζωγράφος του Fiesole (EL)
FIESOLE P (EN)

Μελανόμορφο κορινθιακό εξάλειπτρο. Λείπει η μια απόφυση της λαβής, που έχει συμπληρωθεί με γύψο. Φέρει απολεπίσεις, ιδίως στο εσωτερικό του αγγείο, καθώς και εκτεταμένα ραγίσματα, κυρίως στο κάτω μέρος του σώματος και τη βάση. Πηλός λευκός. Το μελανό υάλωμα είναι σε ορισμένα σημεία αραιό και κατά τόπους απολεπισμένο, συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων της ζωφόρου. Το ιώδες χρώμα έχει εν μέρει εκπέσει. Εσωτερικά, το κάτω μέρος του σώματος καλύπτεται με υάλωμα, με κεντρικό αβαφή δίσκο που διακοσμείται με στιγμή μέσα σε κύκλο, και τα δύο από επίθετο ιώδες χρώμα. Στην εξωτερική όψη του χείλους υπάρχει μια μελανή πάνω από μια επίθετη ιώδη ταινία, με την οποία σε ορισμένα σημεία συμπίπτουν. Περιμετρικά του χείλους υπάρχει μελανή ταινία. Εσωτερικά και εξωτερικά η ζωφόρος ορίζεται από επίθετη ιώδη ταινία. Ακολουθούν δύο ακόμη επίθετες ιώδεις ταινίες, που περικλείουν δύο σειρές στιγμών με μια καστανή γραμμή ανάμεσά τους. Στο ύψος κάτω από τη λαβή υπάρχει μια μελανή και μια επίθετη ιώδης ταινία, ενώ στο κατώτερο μέρος του σώματος μελανοκάστανη ταινία. Η εξωτερική επιφάνεια της βάσης φέρει επίθετο ιώδες. Στο κέντρο της εσωτερικής «οριζόντιας» όψης της υπάρχει μελανή στιγμή που περιβάλλεται από δύο μελανούς ομόκεντρους κύκλους, εκ των οποίων ο εξωτερικός, που ήταν καλυμμένος με επίθετο ιώδες, καλύπτει και την εσωτερική «κάθετη» με μέρος της επιφάνειας έδρασης. Η λαβή και η σωζόμενη απόφυσή της έχουν εμβαπτιστεί σε υάλωμα. Στον ώμο μελανόμορφη παράσταση με αντωπούς πάνθηρες εκατέρωθεν σειρήνας που φέρει στην κεφαλή της ταινία, αντωπούς αίγαγρο και πάνθηρα, αντωπούς πάνθηρα και αίγαγρο. Παραπληρωματικά μοτίβα αποτελούν ρόδακες με καμπύλες παράλληλες εγχαράξεις και στιγμές. Ιώδες χρώμα διατηρεί το κεντρικό τμήμα του φτερού της σειρήνας, ο λαιμός, ο ώμος και γλουτός των πανθήρων, ο ώμος και ο γλουτός των αιγάγρων. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Εξάλειπτρο κορινθιακό (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Corinthian exaleiptron (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Διάμετρος: 17.8 εκ. Ύψος: 7.2 εκ. (EL)


570 BC - 550 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

KFSMTW



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.