Πήλινο Πλακίδιο Σφίγγας

Πήλινο Πλακίδιο Σφίγγας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινο Πλακίδιο Σφίγγας (EL)
Sphinx clay plaque (EN)

Πήλινο πλακίδιο Σφίγγας που χρονολογείται στο β’ μισό του 6ου αι. π.Χ. και είναι σχεδόν ακέραιο, ελλιπές σε μικρό τμήμα του κορμού. Η Σφίγγα απεικονίζεται κατά τομή, αριστερόστροφη με το κεφάλι κατ’ ενώπιον. Έχει τα πρόσθια σκέλη τεντωμένα και τα οπίσθια λυγισμένα. Επιμήκης κορμός από το άνω μέρος του οποίου φύονται δρεπανόσχημα φτερά, τα οποία απολήγουν στην κεφαλή της μορφής. Ούρα διπλωμένη στο κάτω μέρος του κορμού. Πρόσωπο ωοειδές, αμυγδαλόσχημοι οφθαλμοί, τριγωνική μύτη, χείλη σαρκώδη. Το πρόσωπο πλαισιώνεται στο μέτωπο και στο πλάι με βοστρύχους αποδοσμένους με ρηχές, διαγώνιες αυλακώσεις. Στο άνω μέρος της κεφαλής φέρει κυλινδρικό πόλο με επίπεδη επιφάνεια άνω και κοσμημένο με στιγμές κάτω. Η Σφίγγα στηρίζεται σε βάθρο ορθογώνιο με ελαφρά κοίλη την πλευρική επιφάνεια, η οποία ορίζεται άνω με ταινία. Η οπίσθια επιφάνεια είναι αδρά επεξεργασμένη και ελαφρά κοίλη. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Corinth (EN)

Κόσμημα κεραμοπλαστικό πλακίδιο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Ceramic plaque (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (EL)

Διάμετρος: 8.5 εκ. Ύψος: 7.6 εκ. (EL)


550 BC - 501 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

VQ3VNT



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.