Τμήμα αγάλματος σκύλου

Τμήμα αγάλματος σκύλου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Τμήμα αγάλματος σκύλου (EL)
Part of dog statue (EN)

Άγαλμα σκύλου. Επιφανειακά φέρει γκριζωπή πατίνα, μικρές αποκρούσεις και εκδορές. Λείπει η κεφαλή, η οποία ήταν αρχικά πρόσθετη, όπως πιστοποιεί ο σωζόμενος, μικρός, κυκλικός τόρμος στη βάση του λαιμού. Δεν σώζεται επίσης ολόκληρο το οπίσθιο τμήμα του και τμήμα του αριστερού πρόσθιου ποδιού. Κάτω από τα πρόσθια πόδια του ζώου διακρίνεται μικρό τμήμα της συμφυούς πλίνθου. Το ζώο ακουμπά στην πλίνθο με την κνήμη του διπλωμένου δεξιού πρόσθιου ποδιού του, ενώ το αριστερό ήταν ανασηκωμένο και λυγισμένο ελαφρώς, και θα πατούσε μόνο με το άκρο του στην πλίνθο. Το υπόλοιπο σώμα είναι ανεβασμένο προς τα επάνω. Η μη σωζόμενη σήμερα κεφαλή θα κοιτούσε μάλλον προς τα εμπρός. Κατά τον Δαμάσκο, πιθανότατα πρόκειται για απεικόνιση σκύλου, ανάθημα ίσως ή επιτύμβιο μνημείο. Η χρονολόγησή του δεν είναι εφικτή, εκτός αν πρόκειται για επιτύμβιο μνημείο, οπότε χρονολογείται στους ύστερους κλασικούς χρόνους λόγω της συχνής χρήσης αγαλμάτων σκύλων στην επιτύμβια γλυπτική. Μάρμαρο λευκό με μεσαίου μεγέθους κρυστάλλους. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Kavala - Thasos (EN)

Άγαλμα ζώου (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Statue of an animal (EN)

Μάρμαρο λευκό (EL)
White marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας (EL)

Πλάτος: 7.0 εκ. Μήκος: 14.0 εκ. Ύψος: 10.0 εκ. (EL)


400 BC - 323 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

L86ZS5



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.