Κιβωτιόσχημη λειψανοθήκη

Κιβωτιόσχημη λειψανοθήκη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Κιβωτιόσχημη λειψανοθήκη (EL)
Chest-shaped Reliquary (EN)

Κιβωτιόσχημη αργυρή λειψανοθήκη, ορθογώνιας διατομής, με ανάγλυφο, σχεδόν έξεργο, φυτικό (ανθέμια, κισσόφυλλα, αμπέλια κ.ά.) διάκοσμο. Στην κύρια κάθετη πλευρά σώζεται μέσα σε ελλειψοειδές από ημιπολύτιμους λίθους μετάλλιο παράσταση της Αγίας Τριάδος και εκατέρωθεν αυτής δύο ακόμη ανάγλυφα, ελλειψοειδή μετάλλια με την Παναγία Βρεφοκρατούσα (αριστερό) και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (δεξί μετάλλιο). Στις υπόλοιπες πλευρές ο ανάγλυφος διάκοσμος είναι φυτικός (ανθέμια, κισσόφυλλα, αμπέλια κ.ά.) εναλλασσόμενος με σταυρούς. Στο επίπεδο κάλυμμα υπάρχει στο κέντρο, μέσα σε ελλειψοειδές από ημιπολύτιμους λίθους μετάλλιο παράσταση της Σταύρωσης, ενώ περιμετρικά και μέσα σε τέσσερα τεταρτοκυκλικά διάχωρα ανάγλυφες παραστάσεις τεσσάρων αγίων, Κωνσταντίνος και Ελένη με το σταυρό ανάμεσά τους, Νικόλαος, Παρασκευή και Νικόλαος ο εν Βουναίνοις. Περιέχει αργυρή επίχρυση πλάκα όπου είναι τοποθετημένα πέντε τεμάχια ιερών λειψάνων, που σύμφωνα με την επιγραφή, που σχηματίστηκε με την τεχνική των συνεχών στιγμών, ανήκουν σε οσιομάρτυρες που σκοτώθηκαν από τους Πέρσες. Συγκεκριμένα, αναγράφεται: ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΑΘΩΝΟΣ 1973 ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΑΝΑΙΡΕΘΕΝΤΩΝ ΤΟ/ 614 Μ Χ 3000 ΑΣΚΗΤΩΝ ΥΠΟ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΑΡΟΝ ΧΟΡΑΘ/ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΡΧ/ΤΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΜΟΝΗΣ ΧΟΖΕΒΑ. Στο εσωτερικό του καλύμματος είναι προσαρτημένη εικόνα των εν Χοράθ πατέρων, ο ένας εκ των οποίων κρατεί ομοίωμα της μονής Χοζεβά όπου ήταν μοναχοί. Στην κορυφή της εικόνας και μέσα σε σύννεφο παριστάνεται η Παναγία με δύο σεβίζοντες αγγέλους. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Phthiotis and Evrytania (EN)

Λειψανοθήκη (EL)
Reliquary (EN)

Λίθος ημιπολύτιμος (EL)
Άργυρος (EL)
Silver (EN)
Semi-precious stone (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)

Πλάτος: 25.5 εκ. Ύψος: 13.0 εκ. (EL)


1974 AD - 1973 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

OMLYQ4



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.