Σταυρός ευλογίας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σταυρός ευλογίας (EL)
Benediction cross (EN)

(α/α 289) Σταυρός ευλογίας ξυλόγλυπτος με ασημένια επένδυση, με χρυσή συρματέινη διακόσμηση. Είναι τοποθετημένος επάνω στη βάση (αργυρή) με τον αρ. καταγραφής ΦΘ ΚΕΒ 306 (α/α 288), με την οποία δε συνανήκει. Στην κορυφή του έχει προστεθεί αργυρό τμήμα, συρματέινης τεχνικής, που παριστάνει ολόγλυφο πουλάκι που κάθεται επάνω σε δύο κοράλλια. Και το τμήμα αυτό είναι διαφορετικό και κολλημένο επάνω στην κυρίως επένδυση του σταυρού. Η κυρίως επένδυση του σταυρού χαρακτηρίζεται από τις τέσσερις ανάγλυφες ανθρώπινες κεφαλές που κοσμούν τις τριγωνικές απολήξεις των κεραιών του σταυρού σε κάθε όψη. Επίσης, κοσμείται από τις δύο μεγαλύτερες ανάγλυφες κεφαλές, με δύο όψεις, που στολίζουν τις δύο γωνίες μεταξύ καθέτου και οριζοντίου κεραίας του σταυρού. Δύο πυρόσχημα στελέχη πλαισιώνουν τις επάνω πλευρές της οριζοντίου κεραίας. Δύο πουλάκια στολίζουν την επάνω και τη μια πλευρική τριγωνική απόληξη της κεραίας, ενώ από την άλλη λείπουν, ενώ υπάρχει ένα άλλο κόσμημα με τη μορφή άνθους. Στο κάτω μέρος, το σταυρό κοσμούν στελέχη με μορφή φιδιού που καταλήγουν σε κοράλλια, ενώ στις τέσσερις άκρες υπάρχουν και στις δύο όψεις από ένα σμαράγδι. Το πόδι του σταυρού, που τον συνδέει με τη βάση, αποτελείται από δύο σφαιρικά τμήματα που τα ενώνει ένα κυλινδρικό. Είναι κι αυτό κολλημένο με τη βάση και με το σώμα, αλλά η τεχνική του δε διαφέρει πολύ από εκείνη του σώματος, είναι δηλαδή συρματέινη η διακόσμησή του. Ο σταυρός έχει λεπτότατη ξυλόγλυπτη τεχνική, την πιο λεπτή εργασία από όλους τους άλλους σταυρούς, αλλά τα θέματα δε διακρίνονται εντελώς, διότι καλύπτονται από τα ασημένια ελάσματα εν μέρει, πάνω στα οποία έχει προσαρμοστεί η χρυσή διακόσμηση. Στην πρώτη πλευρά, οι παραστάσεις είναι οι εξής: Στην οριζόντια κεραία δε διακρίνονται τα θέματα. Στην κάθετη: Ο Ευαγγελισμός (άνω), Η Βάπτιση (κέντρο), Τα Εισόδια (κάτω), Η Υπαπαντή (κάτω - τέρμα). Στην πίσω πλευρά: κάθετη κεραία - άνω ως κάτω: Η έγερση του Λαζάρου, Η Σταύρωση, Η θεραπεία του τυφλού, Η Εις Άδου Κάθοδος. Στην οριζόντια κεραία: ο Νιπτήρ (αριστερά), Θαύμα (;) (δεξιά). Στη Σταύρωση, έξι πρόσωπα εικονίζονται κάτω, γύρω από τον Εσταυρωμένο. Το βάθος όλων των παραστάσεων είναι είτε ολοσκάλιστο, είτε διάτρητο. Καλή διατήρηση. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Phthiotis and Evrytania (EN)

Σταυρός ευλογίας (EL)
Benediction cross (EN)

Ξύλο (EL)
Χρυσός (EL)
Κοράλλι (EL)
Άργυρος (EL)
Silver (EN)
Gold (EN)
Wood (EN)
Coral  (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)

Πλάτος: 10.5 εκ. Ύψος: 27.6 εκ. (EL)


1601 AD - 1799 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

UB9FM3



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.