Τριφυλλόσχημη οινοχόη

Τριφυλλόσχημη οινοχόη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Τριφυλλόσχημη οινοχόη (EL)
Trefoil-mouthed oinochoe (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (EL)
Τροχήλατη τριφυλλόσχημη οινοχόη. Ολόκληρο το αγγείο καλύπτεται με μελανό βερνίκι, με το οποίο αποδίδεται και η διακόσμηση στη ζώνη των ώμων. Εδαφόχρωμες μένουν δύο λεπτές ταινίες στο κατώτερο σώμα και άλλη μια στη βάση του λαιμού. Επί του ώμου η διακοσμητική ζώνη αποτελείται από ομόκεντρους κύκλους, γραπτούς με την βοήθεια διαβήτη. Αν και η απόδοση γίνεται με τμήμα μεγαλύτερο του κύκλου (3/4) περιορίζεται σε ημικύκλιο με τη χρήση διπλής ταινίας, που κόβει το κάτω τμήμα του κύκλου. Εντός των ημικυκλίων τίθενται ολόβαφες κλεψύδρες. Τα μοτίβα των ημικυκλίων διαχωρίζονται με ζώνες κάθετες διπλών πλαγίων γραμμών. Η βάση του αγγείου είναι δακτυλιόσχημη. Το σώμα ωοειδές με τη μεγαλύτερη διάμετρο στους ώμους. Ο λαιμός υψηλός, ευρύτερος στη βάση του και στο χείλος, που σχηματίζεται τριφυλλόσχημα με τριπλή αυλάκωση κάτωθέν τους. Η ταινιωτή λαβή κατέρχεται σχεδόν κάθετα στους ώμους. Η εξωτερική επιφάνεια της λαβής διακοσμείται με διασταυρούμενες χιαστί ταινίες, που εκτείνονται και στο σώμα του αγγείου. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Larisa (EN)

Οινοχόη τριφυλλόστομη (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Trefoil-mouthed jug (EN)

Πηλός καστανός (EL)
Brown clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (EL)

Ύψος: 22.5 εκ. (EL)


900 BC - 650 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

605VQX



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.