Ασημένια λειψανοθήκη σε ομοίωμα εκκλησίας

Ασημένια λειψανοθήκη σε ομοίωμα εκκλησίας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ασημένια λειψανοθήκη σε ομοίωμα εκκλησίας (EL)
Silver Reliquary in Church's model (EN)

Ασημένια λειψανοθήκη σε ομοίωμα εκκλησίας. Το κύριο σώμα είναι οκταγωνικό με τέσσερις μεγάλες πλευρές εναλλασσόμενες με ισάριθμες μικρότερες. Στις επιφάνειες της κάθε πλευράς υπάρχουν ανάγλυφες οι εξής παραστάσεις: 1. Η Μεταμόρφωση του Χριστού, 2. Η Κοίμηση της Θεοτόκου, 3. Ιεράρχης (;), 4. Ιεράρχης (;), 5. Ιωάννης ο Πρόδρομος, 6. ο Άγιος Γεώργιος, 7. ο Άγιος Δημήτριος, 8. Κωνσταντίνος και Ελένη. Το κάλυμμα έχει σχήμα κουβουκλίου με κωνοειδή κορυφή, πάνω στην οποία υπάρχει θραυσμένος σταυρός. Και εδώ υπάρχει μια ανάγλυφη διακόσμηση από φυτά στην κάτω ζώνη, ενώ στην πιο πάνω υπάρχουν ανάγλυφοι δύο αετοί και δύο άγγελοι. Κυκλοτερώς της κωνοειδούς κορυφής και κάτω από αψίδες υπάρχει ανά ένας άγιος. Ανάμεσα στις δύο ζώνες υπάρχει κυκλοτερώς η εξής αφιερωματική επιγραφή: "+ ΚΤΗΜΑ ΝΑΦΕΡΕΤΟΝ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΚU ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΝΗΣ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΘΕΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΑΣ ΚVΡ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ 1821 ΜΑΡΤΙΟΥ Ι". Στο εσωτερικό του κουβουκλίου υπάρχει εφαρμοσμένη εικόνα της Γεννήσεως της Θεοτόκου με την αφιερωματική επιγραφή "Αφιέρωμα Ιεροδιακόνου Σ.Φ 1939". Η λειψανοθήκη περιέχει τα εξής άγια λείψανα: Στο μέσον τίμιο ξύλο και κυκλικά του αγίου Μοδέστου, του Αγίου Μηνά, του Αγίου Ιακώβου του Πέρσου, του Αγίου Προκοπίου και του Αγίου Χαραλάμπους. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Phthiotis and Evrytania (EN)

Λειψανοθήκη (EL)
Reliquary (EN)

Άργυρος (EL)
Silver (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)

Διάμετρος: 19.0 εκ. Ύψος: 31.7 εκ. (EL)


1822 AD - 1821 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

EWSZHJ



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.