Εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας και Δεομένων Αγίων

Εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας και Δεομένων Αγίων
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας και Δεομένων Αγίων (EL)
Icon of Mother of God Brephokratousa and Saints in Deesis (EN)

Ξύλινη εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας και Δεομένων Αγίων. Σε χρυσό βάθος προβάλλεται στο κέντρο η Παναγία όρθια, ολόσωμη και ελαφρά στραμμένη προς τα δεξιά. Φέρει χρυσό φωτοστέφανο με μαύρο περίγραμμα. Φορεί γαλάζιο χιτώνα και κόκκινο μαφόριο με χρυσές λεπτομέρειες. Κρατάει στο στήθος της το Χριστό που παριστάνεται καθιστός να ευλογεί με το δεξί χέρι, ενώ στο αριστερό κρατεί κλειστό ειλητάριο. Φέρει χρυσό φωτοστέφανο με μαύρο περίγραμμα και φορεί λευκό χιτώνα και γαλάζιο ιμάτιο.Την Παναγία πλαισιώνουν δύο μορφές αγίων, ολόσωμοι και μετωπικοί, νεαρής ηλικίας. Φέρουν χρυσά φωτοστέφανα με μαύρα περιγράμματα.Ο Άγιος Χριστόφορος (δεξιά) χάρη στην επιγραφή που τον ταυτίζει, ο οποίος φέρει στρατιωτική ενδυμασία και κρατεί σταυρό στο δεξί χέρι και δόρυ στο αριστερό. Στα αριστερά της Παναγίας απεικονίζεται αταύτιστος άγιος, με γαλάζιο χιτώνα και κόκκινο ιμάτιο, που κρατάει σταυρό στο δεξί χέρι και άνθη στο αριστερό. Πιθανόν να πρόκειται για τον Άγιο Τρύφωνα. Η απόδοση των μορφών είναι δυτικότροπη. Η εικόνα φέρει διπλή ταινία πλαισίου, γαλάζια εσωτερικά και γκρι εξωτερικά. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Phthiotis and Evrytania (EN)

Εικόνα φορητή (EL)
Portable icon (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)

Πλάτος: 48.0 εκ. Μήκος: 55.0 εκ. (EL)


1876 AD - 1924 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

3TS601



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.